Alexandra Geese: “Digitalizacija mora biti dio rješenja, a ne dio problema“

GREEN_300_listici_sredina

M.B.

Razlog za strah?

Savjetnik Komisije kaže da se digitalna industrija boji da je percipirana kao zagađivač i da takav narativ treba što prije ukinuti.

Na događaju koji je organizirao EURACTIV, sponzoriranom od strane Microsofta, digitalna je industrija izašla na pozornicu kako bi pokazala što nudi u pružanju pomoći u naporima EU u dekarbonizaciji, kao i u odbijanju od nesretnih prijetnji. “Imamo ogroman dio našeg društva koji vjeruje da je sve digitalno zapravo onečišćivač”, rekao je Ilias Iakovidis, savjetnik Europske komisije u DG Connectu, upozorivši da je takav narativ potrebno ukinuti.

Stariji lobist Microsofta Casper Klynge rekao je da “do 2030. možemo postati negativni na ugljik”. Microsoft je jedna od 30 “vodećih” tvrtki koje teže klimatskoj neutralnosti do 2030. godine, a time nastoje i staviti tehnološke kompanije na listu “prijatelja klime”. Ako se kompaniju smatra onečišćivačem, to može zaustaviti ambicije digitalne industrije da transformira europska gospodarstva, zbog čega industrija osigurava da se to ne dogodi. “Plaćen sam kako bih osigurao da fokus na zelenu tranziciju ne postane neprijatelj digitalizacije”, rekao je Klynge, dodajući kako bi u interesu EU bilo osigurati da nema sukoba između “zelenog” i digitalnosti .
Međutim, digitalna industrija ne onečišćuje okoliš u velikim razmjerima kao neke druge industrije. Najkonzervativnija procjena stavila bi emisije na oko 4% od ukupne količine, rekao je Iakovidis. Istodobno, digitalna je ekonomija generirala 6% tadašnjeg BDP-a EU28 u 2020. godini. Istovremeni pomak prema zelenom i digitalnom jeziku općenito se naziva dvostrukom tranzicijom EU-a, koja je sadržana u industrijskoj strategiji EU-a. Namijenjen je jačanju europske konkurentnosti digitalizacijom, dok istodobno dekarbonizira njezino gospodarstvo, a cilj mu je prikupiti sinergije između procesa.

Prepoznati sinergije

Savjetnik Europske komisije Iakovidis naglasio je da mnoge vlade EU-a imaju zasebne planove za digitalizaciju i dekarbonizaciju u svojim nacionalnim planovima oporavka. Upozorio je da vlade ne prepoznaju sinergiju između digitalnih i zelenih investicija. Stoga digitalizaciju ne koriste kao instrument za daljnje napore u dekarbonizaciji. “Moramo stvoriti internetski okvir za energiju”, rekao je João Galamba, zamjenik portugalskog ministra za energetiku, ističući potrebu za iskorištavanjem digitalizacije kao načina pomoći naporima u dekarbonizaciji.  Galamba je pohvalio potencijal korištenja digitalizacije kako bi povećao energetsku učinkovitost, optimizirao upravljanje energijom i kombinirao centralizirani i decentralizirani pristup. “Strojno učenje i umjetna inteligencija ključni su za pomicanje programa održivosti naprijed”, rekao je Klynge, dodajući da će inovacije poput pametnih mreža, koje bi dodatno osnažile obnovljive izvore, zahtijevati dodatna ulaganja.

PHOTOS BY: FreePik / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.