79304204_536528060531785_1808595639826215307_n

Na tržište je izbačen revolucionarni podvodni dron na solarno napajanje

GREEN_300_listici_sredina

Otkrivanje najmračnijih morskih dubina

Trident je ime najnovijeg drona kojemu je svrha istraživanje najdubljih podvodnih oceanskih prostranstava, a služi i kao pomoć pri nadgledanju brodova i hvatanju krijumčara u moru. Novi dron trebao bi tek početi konkurirati na tržištu, a njegova je specifičnost i u tome što se solarno napaja pa je svakako mnogo obzirniji prema podvodnom svijetu.

Revolucionarno rješenje za otkrivanje morskih dubina stiže iz tehnološke radionice Petera Rivea, suosnivača tvrtke SolarCity, koji je završio projekt vrijedan 7 milijuna dolara iz kojeg je stvoren dron za podvodno istraživanje. Njime Rive želi pomoći kako pojedincima tako i znanstvenoj zajednici da istraži što se to krije ispod mračnih morskih dubina gdje se nemoguće probiti. Sve je nastalo spajanjem koje je organizirao između proizvođača podvodnih bespilotnih letjelica OpenROV i programera senzora za more Spoondrift. Zajedno su udružili svoj dron 1080p Trident i senzor Spotter kojeg pokreće solarni pogon. Njime su omogućili prikupljanje podataka iznad i ispod površine. Oni mogu pomoći u snimanju sjajnih video snimaka, praćenju valova i vremena, uočavanju mjesta za ribolov i ronjenje, pregledavanju brodova ili infrastrukture na oštećenja, nadgledanju mjesta za upoznavanje kultura ili hvatanju krijumčara.

“I dok nam zračni dronovi daju drugačiju perspektivu nečega što prilično dobro znamo, dronovi za oceane daju nam pogled na nešto što zapravo uopće ne znamo. Dron Trident stvoren je za upotrebu na terenu od strane znanstvenika i sada ga može koristiti svatko”, stiče jedan od članova ekspertne skupine Tim Janssen. Iako postoje već određeni dronovi koji proučavaju morske dubine, mnogi se pitaju po čemu je Trident poseban. Ono što ga čini jedinstvenim je činjenica da se solarno napaja što ne bi trebalo naštetiti morskoj flori i fauni, a površinsko napajanje pod vodom traje do tri sata njegova ronjenja. Također, dron putem mobilnog telefona može osobi direktno očitavati klimatske promjene kao i vremenske (ne)prilike te javiti određene obavijesti poput dubine, geolokacije, vjetra, temperature.

“Krajnja misija tvrtke je povezati čovječanstvo s oceanom jer smo u srcu uglavnom svi konzervatori. Kako se bude pojačavala komercijalizacija i poslovne mogućnosti, morat ćemo razgovarati o tome imaju li naša misija izravne koristi oceanu. Bit će važno da naš moralni kompas bude okrenut u pravom smjeru kako bismo zaštitili zemlju”, zaključio je za strane medije Peter Rive.

PHOTOS BY: Instagram @sofarocean / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.