pexels-kayla-ihrig-3424845

Kada nizozemske javne pepeljare postanu punjači električnih bicikala

GREEN_300_listici_sredina

U zemlji u kojoj bicikli imaju kultni status.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Odličan primjer korištenja nepotrebnih ili otpadnih materijala u upcyclingu, odnosno njegovoj ponovnoj upotrebi u nekom novom, ekološki održivom projektu.

U Nizozemskoj je na svim željezničkim kolodvorima i postajama zabranjeno pušenje. Ova zdravstveno orijentirana inicijativa nedugo po predstavljanju dobila je i ekološku notu – zahvaljujući ideji njihovog željezničkog prijevoznika ProRail. Oni su, naime, primijetili kako će zabrana pušenja učiniti brojne javne pepeljare nepotrebnima i odlučili ih prenamijeniti u nešto što će putnicima ubuduće biti daleko korisnije.

Stupove koji su do sada držali pepeljare preuredili su u javne punjače električnih bicikala.

ProRail će zamijeniti određeni broj pepeljara ovakvim punjačima, a razmatraju i druge inovativne opcije za korištenje sada nepotrebnih stupova postavljenih na 400 postaja diljem zemlje.

Nizozemska kompanija Lightwell izradila je prototip ovog punjača. On je nastao preradom stupa pepeljare koji je u zadržao oblik i način montaže na tlo, ali od sada umjesto posude za opuške u sebi sadrži dvije utičnice za punjenje bicikala električnom energijom. Ideja je da putnici koji do željezničke postaje dođu biciklom, te putovanje nastavljaju vlakom, imaju mogućnost, dok čekaju na vlak, nadopuniti bateriju svojeg električnog bicikla. Takvih je u Nizozemskoj mnogo, jer je ipak riječ o zemlji u kojoj bicikli imaju kultni status i glavno su prijevozno sredstvo velikog broja ljudi.

Manje pušenja, više e-bicikala. Izvrsno, zar ne!?

Neke zemlje poput SAD-a još uvijek bilježe da se sve veći broj e-bicikala koristi za putovanje na posao, ali u europskim zemljama poput Nizozemske, električni bicikli su standardno prigradsko vozilo i punjači bi mogli biti od velike koristi, pogotovo dok građani čekaju autobus ili vlak, kao glavno prijevozno sredstvo do posla.

Odličan primjer korištenja nepotrebnih ili otpadnih materijala u nove, ekološke svrhe. Upcycling u pravom smislu te riječi.

PHOTOS BY: Pexels / Sva prava pridržana

Vezani članci

Napravi nešto zeleno već danas.

Klikni „prijavi se“
i na pravom si putu!

Copyright 2022 © Sva prava pridržana - GREEN.HR

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.