Japanska sjenica

Snimljene najpristojnije ptice na svijetu: Pogledajte kako krilima poručuju ‘poslije vas’

GREEN_300_listici_sredina

Prijateljska ptica

Znanstvenici su otkrili da izuzetna vrsta ptice može uljudno komunicirati s partnerom koristeći svoja krila.

Japanska sjenica (Parus minor) može gestikulirati kretanjem krila kako bi prenijela određene poruke poput “poslije tebe” – pri čemu to češće čine ženke nego mužjaci. Ovo otkriće je izuzetno značajno jer se upotreba gestikulacija za komunikaciju dosad opažala samo kod velikih majmuna i ljudi, prema novom članku objavljenom u časopisu Current Biology.

Ptice su bile promatrane kako dolaze do gnijezda noseći hranu u parovima. Dok su čekale vani na granama, jedna bi mahala krilima prema drugoj ptici. To su istraživači protumačili kao davanje dozvole drugoj ptici da uđe prva, ekvivalentno našem reći “poslije tebe”.

“U našem najnovijem otkriću otkrili smo da japanske sjenice koriste geste kako bi komunicirale sa svojim partnerom,” rekao je Toshitaka Suzuki, docent s Sveučilišta u Tokiju, u izjavi. “Već 17 godina proučavam ove fascinantne ptice. Ne koriste samo određene pozive kako bi prenijeli određena značenja, već kombiniraju različite pozive u fraze koristeći sintaktička pravila. Ovi raznoliki glasovi potaknuli su me da pokrenem istraživanje njihove potencijalne upotrebe fizičkih gesti.”

Istraživači su promatrali preko 320 posjeta gnijezdu kod 8 parova japanskih sjenica

Roditelji ulazili u gnijezdo jedan po jedan noseći hranu svojim ptićima. Vidjeli su da bi ptice često pronašle obližnju granu i mahale krilima jedna prema drugoj prije ulaska, što bi potaknulo drugog partnera da uđe u gnijezdo prvi, dok bi onaj koji je mahao ulazio drugi.

Ovo otkriće je bilo uzbudljivo za istraživače jer su ovakve geste dosad opažene samo kod majmuna poput čimpanzi. To potkrepljuje činjenica da se događalo samo u prisutnosti partnera, te bi prestalo nakon što bi partner ušao u gnijezdo. Dodatno, mahanje je bilo usmjereno prema partneru, a ne prema samom gnijezdu, što znači da nije bila vrsta gestikulacije koja je ranije viđena kod životinja poput gavrana i riba.
Istraživači su rekli da ovo značajno unapređuje naše razumijevanje vizualne komunikacije kod ptica.

“Postoji hipoteza da je hodanje na dvije noge omogućilo ljudima održavanje uspravnog položaja, oslobađajući im ruke za veću pokretljivost, što je pak doprinijelo evoluciji gesta. Slično tome, kada ptice sjede na granama, njihova krila postaju slobodna, što smatramo da može olakšati razvoj gestikulacijske komunikacije. Nastavit ćemo proučavati što ptice govore putem gesti, glasova i njihove kombinacije,” rekao je Suzuki.

PHOTOS BY: Profimedia.hr / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.