203614085_920117805230626_6834547416405101637_n

Smartphone stvoren za korisnike koji paze na svoj ugljični otisak

GREEN_300_listici_sredina

Tehnologija koja je dobra prema okolišu

Zamislite telefon koji traje dulje nego trenutni telefoni koji koristimo, može se vrlo lako popraviti i da je etički produciran. Ako mislite da zvuči kao daleka budućnost, mi smo tu da vam kažemo da on već postoji.

Stvoriti etički proizveden telefon puno je teže nego što možda zvuči, ali bitno je negdje početi. Fairphone je tvrtka iz Amsterdama koja je počela svoju etičku borbu s kampanjom o podizanju svijesti o mineralima dobivenih na neetički način, a postala je telefonska tvrtka 2013. godine s ciljem da stvara svoje proizvode na način koji brine o ljudima i okolišu. Sad već postoji nekoliko tvrtki koje su se specijalizirale za ekološke telefone, ali Fairphone se ističe jer se koriste materijali koji su nabavljeni etički, ali se i brinu za sve radnike u proizvodnom procesu i da se prema svima postupa pošteno.

Fairphone je nedavno objavio svoje i izvješće o učinku za 2020. godinu, a rezultati su iznenađujući uzevši u obzir da je to bila godina pandemije. Prodaja im je porasla za 76% u odnosu na godinu prije, porasla je nabava održivih materijala te su se mobiteli duže koristili. Pretpostavlja se da su ljudi za vrijeme pandemije više razmišljali o svojim potrošačkim navikama i time osvijestili svoj utjecaj na okoliš pa su počeli više birati ekološke proizvode. U izvještaju su najavili i da žele smanjiti svoj ugljični otisak još više, a pokušavaju shvatiti i kako produljiti vijek njihovih telefona što će značajno smanjiti godišnje emisije.

Većina telefona nije napravljena da dugo traje ili da se popravlja zbog čega se količina elektroničkog otpada stvara više nego ikada (to naravno uključuje i sve ostale elektroničke aparate). U svijetu se svake godine proda oko 1,4 milijarde telefona, a milijune bacimo nakon prosječno samo 2,7 godina. Većina emisija stakleničkih plinova povezanih s pametnim telefonima uzrokovana je tijekom proizvodnog procesa. Neovisni stručnjaci iz Fraunhofer IZM-a izvijestili su da korištenje pametnog telefona pet do sedam godina (umjesto prosjeka od 2,7) može godišnje smanjiti emisiju CO₂ povezanog s telefonom za nevjerojatnih 28-40%. Zato su se u Fairphoneu usredotočili na dugotrajnost uređaja i poticanje korisnika da svoje telefone zadrže što dulje.

Iako su njihovi telefoni etički te s fokusom na planet, nažalost Fairphone telefoni imaju zastarjeli dizajn i podsjećaju na telefone od prije pet godina. Svi dijelovi telefona su malo stariji, ali generalno sve dobro funkcionira i sam telefon se čini izdržljivijim od onih koje trenutno koristimo. No ono što ga čini posebnim je proziran okvir kroz koji se mogu vidjeti dijelovi telefona te mogućnost samostalnog popravljanja istog. Fairphone svoje telefone dizajnira tako da ih je lako popraviti modularno, a dijelove i softver nude pet godina nakon lansiranja telefona i imaju za cilj da njihovi kupci zadrže ovaj telefon u prosjeku 4,5 godine. To nije tako lako jer se ne radi samo o trajnosti telefona već i o samoj odluci korisnika da jedan te isti telefon ima toliko dugo. Telefon se može funkcionalno nadograditi i hardverski i softverski, ali svejedno je to telefon star 5 godina.

Na neki način Fairphone postaje vrsta kontrakulture, umjesto trenda da imate najnoviji i najskuplji telefon cilj je imati telefon koji će trajati što dulje i koji brine o okolišu. Pojedinci će tako dobivati jedan drugačiji status u društvu, gdje pokazivanje s ovakvim telefonom govori da ste ekološki osviještena osoba što sve više postaje jedna od bitnih vrijednosti i osobina u čovjeku koju će drugi tražiti.

PHOTOS BY: Instagram @fairphone / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.