127302092_412470759776035_3499412985094458655_n

Pametna tehnologija za sve one koji traže održiva rješenja

GREEN_300_listici_sredina

Za ljubitelje gadgeta

Ako ste u procesu nabave novih tehnoloških dodataka ili tražite jedan takav nekome za poklon, a želite da budu i ekološki održiviji, donosimo vam popis nekoliko zanimljivih proizvoda koje je dobro imati.

Kako se sve više tvrtki okreće održivosti, bit će nam sve lakše pronaći ekološki prihvatljive i energetski učinkovite uređaje koji nisu samo dobri za planet, već nam dugoročno mogu uštedjeti i novac na računu. Od elegantnih solarnih satova i solarnih lampi, do boca za vodu koje se same čiste, donosimo popis koji će zadovoljiti i ljubitelje tehnologije i održivosti.

Solarne lampe

Ovakve lampe su već široko dostupne i korištene, te se vrlo lako mogu pronaći u bilo kojoj većoj trgovini. Od malih lampica na privjesku, preko ukrasnih lampica za dom i kućnih svjetiljki, pa sve do vrtnih lampi i putnih lampi, izbor je zaista velik. Mogu se nabaviti i cijeli sustavi lampi poput ovoga BioLite SolarHome. Jedan simpa primjer je i ova mala dizajnerska lampa zvana Little Sun Diamond jer je lagana, stane u džep, a pet sati punjenja će vam pružiti pet sati svjetla. Dodatna vrijednost ove lampice je to što sa svakom kupljenom, omogućavate da obnovljiva energija dođe i do siromašnih zajednica u svijetu koji je uopće ni nemaju.

Kompostabilna zaštita za mobitel

Plastična i silikonska zaštita za mobitel su stvar prošlosti jer je došlo vrijeme za napredak i na ovom području. Sada možete nabaviti zaštitne maske napravljene od prirodnih materijala, koje su kompostabilne tako da ne stvaraju otpad jednom kada se odbace. Jedan takav primjer je ekološka kolekcija Organicore tvrtke Incipio, koja sadrži materijal napravljen od biljaka. Osim što je proizvod ekološki, napravljeno je da traje. Organicore pruža 25% bolju zaštitu nego prije, a istovremeno ostaje 100% kompostabilan. To znači da će se svaki proizvod zajamčeno potpuno razgraditi u odgovarajućem okruženju za kompostiranje, ostavljajući iza sebe samo dobre stvari. A za svaki prodani Organicore proizvod, posadit će se jedno stablo. Još jedan sličan proizvod su i Casetify maskice.

Boca za vodu koja se samostalno čisti

Vlastita višekratna boca je jedan od boljih uloga u održiviji način života, te je već vrijeme da svatko od nas ima svoju. Višekratne boce s vodom ne štete okolišu kao jednokratne, ali ih je potrebno i dobro čistiti. No ako želite uštedjeti na vremenu, na tržištu su se pojavile nove samočisteće višekratne boce koje omogućavaju da uvijek imate čistu i pitku vodu. Primjer takve boce su LARQ boce od nehrđajućeg čelika koje koriste UV-C LED svjetlo za ubijanje bakterija te održava hladna pića hladnima 24 sata, a tople napitke vrućim 12 sati. Ova USB punjiva bočica za vodu dizajnirana je za pročišćavanje vode u 60 sekundi svaka dva sata, neutralizirajući do 99.9% bakterija pomoću UV svjetla. Još jedan primjer takve boce je i CrazyCap boca.

Solarni satovi

S pojavom raznih solarnih naprava, usavršeni su i solarni satovi koje možete pronaći kod mnogih popularnih brendova. Solarni sat funkcionira tako da se napaja solarnom ćelijom, zatim sunčevu svjetlost apsorbira solarna ploča iza kristala, i na kraju za napajanje sata solarna ploča pretvara svjetlost u električnu energiju. Sat pohranjuje energiju u bateriji koja se može zatim puniti. Jedan takav sat je izbacio i popularni Tissot. Njihov T-Touch Connect solarni sat je pametan, moderan sat na sunčevo napajanje s beskonačnim trajanjem baterije. Ovaj moderan sat s kućištem od titana, otporan je na vodu do 100 metara, kompatibilan s mobilnim operacijskim sustavima iOS, Android i Harmony i u stanju je raditi gotovo neograničeno u načinu rada sata, ovisno o njegovoj uporabi i izloženosti suncu.

Solarni punjač

Solarni punjači sada se već mogu naći sve češće i u raznim oblicima i kapacitetima. Manji ili veći, punjač za mobitel ili za veće svrhe, ovisi o tome što vam treba. Jedan dobar primjer je Toughtested solarni punjač koji je zajamčeno siguran od vode, prašine i udarca, može u isto vrijeme puniti tri uređaja, jedan uređaj može s jednim punjenjem napuniti i do četiri puta, a može se koristiti i kao solarna lampa.

Elektronički dodaci od prirodnog materijala

Dosadašnji tehnološki dodaci su svi bili napravljeni od plastike, i to ne znači da se trebaju baciti već baš suprotno. Trebaju se čuvati i po mogućnosti koristiti što dulje moguće kako ne bi završili na odlagalištu. No ako baš trebate novo, ili znate nekoga kome treba, onda probajte odabrati malo drugačije dodatke i birajte one napravljene od prirodnih materijala poput bambusa. Jedan takav primjer je i ova Impecca eko tipkovnica napravljena od bambusa, a takve slične možete pronaći i slušalice i računalni miš.

PHOTOS BY: Instagram, Pinterest / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.