markus-spiske-iar-afB0QQw-unsplash

EU dolazi do prekretnice: Od ugljena i čelika do bezugljičnog i digitalnog doba

GREEN_300_listici_sredina

Važna godina

Za nekoliko godina, 2021. mogla bi se smatrati trenutkom kada je Europska unija napravila iskorak od svog nastanka nakon Drugog svjetskog rata kao žarište ugljena i čelika do moderne zelene i digitalne ekonomije.

Ova godina također bi mogla biti zabilježena kao jedna od najvećih propuštenih prilika u 70-godišnjoj povijesti integracije u EU, koja je uvijek imala tendenciju napredovanja nakon šokova koji su se protekli od kraja hladnog rata do trenutne pandemije koronavirusa.
“Ako se to temeljito izvrši, bit će to stvarna i velika promjena”, rekao je Carsten Brzeski, globalni voditelj makro istraživanja za ING banku, dok europske prijestolnice ovog tjedna finaliziraju planove za potrošnju neviđenih 750 milijardi eura zajednički prikupljenog zaduživanja u EU. Iako je rok za petak “klimav” – ne postoje kazne ako zemlje kasne nekoliko tjedana – hitnost je itekako bitna. I premda nije usporediv s višemilijunskim američkim poticajnim planom koji se izriče – europske nacionalne vlade moraju podržati vlastita gospodarstva i zajedno su na to već potrošile preko tri bilijuna eura – ulozi su veliki. Kratkoročno, EU želi stvoriti trajni impuls za ulaganja i reforme za gospodarstva koja je opustošio koronavirus i za koja se vidi kako se vraćaju u svoju pretpandemijsku veličinu nekoliko mjeseci kasnije od onih u Aziji, Sjedinjenim Državama i Britaniji.

Dugoročno gledano, EU traži globalno zeleno vodstvo tako što će smanjiti neto emisije CO2 na nulu do 2050. kako bi usporio klimatske promjene i dobio dio digitalne ekonomije, kojom sada dominira SAD – tehnološki giganti poput Googlea, Amazona ili Facebooka. Potpore i zajmovi koji se nude putem fonda Sljedeće generacije EU (NGEU) također imaju egzistencijalnu svrhu: spriječiti veće razlike između bogatih i siromašnih zemalja u bloku koje bi mogle uništiti njegovano cijenjeno jedinstveno tržište od 450 milijuna ljudi.

Previše informacija

Sama složenost dugoročnog planiranja ulaganja i reformi, iako je u skladu sa zahtjevima EU da 37% sredstava mora ići na borbu protiv klimatskih promjena, a 20% na digitalizaciju gospodarstva, znači da će mnogi odgoditi podnošenje zahtjeva do sredine svibnja. Španjolska, jedan od glavnih korisnika fonda, u početku je za svoj plan predvidjela ne manje od 1.700 mjerila uspješnosti – broj koji je zbog jednostavnosti zamoljen znatno smanjiti. “NGEU je složen, ne može se žuriti. Ali sada je vrijeme za provedbu, objavljivanje planova i provođenje”, rekao je Mark Wall, glavni ekonomist Deutsche Bank.

Dužnosnici su rekli kako mnogi planovi usmjeravaju svoju zelenu potrošnju na obnovu zgrada za energetsku učinkovitost, čisti prijevoz poput željeznice, stanice za punjenje električnih automobila, sheme otpada automobila s motorom s izgaranjem i razvoj javnog prijevoza. Da bi napredovale u digitalnom svijetu, vlade planiraju graditi brze internet i mobilne mreže, ulagati u računalstvo u oblaku i pohranu podataka, informatiziranje javne uprave i sudova te unapređenje računalne pismenosti građana. Za početak, vlade kojima njihove planove odobrava Komisija i ministri financija EU-a mogu dobiti 13% udjela u novcu unaprijed, kao predfinanciranje, što će za cijelu EU ove godine iznositi oko 45 milijardi eura. Ostatak će doći u postrojenjima jer planirana ulaganja i reforme na provjeren način dosegnu dogovorene prekretnice i ciljeve. Isplate ovise o shemi koja dobiva potporu svih 27 nacionalnih parlamenata EU-a. Nakon što su ovaj mjesec njemački euroskeptici izbacili pravni izazov, dužnosnici EU sada očekuju da bi ratifikacije trebale biti gotove do lipnja, što bi omogućilo prva plaćanja u srpnju.

Sve oči uprte u Italiju

Za neke je sama činjenica da će EU zajednički izdati dug za shemu jednako veliko postignuće kao i projekti koje će financirati, jer mnogi to vremenom pretvaraju u trajniji aranžman uzajamno izdanog i otplaćenog duga EU. “Mislimo da zajedničko zaduživanje smanjuje rizik od raspada eura, izdavanje sigurne imovine euro područja bit će potporni čimbenik za tržišta EU-a, a fond za oporavak dobro je usmjeren na visoku multiplikacijsku potrošnju i može podržati snažniji oporavak”, rekao je Jacob Nell, voditelj europske ekonomije u Morgan Stanleyu. Dužnosnici EU privatno kažu kako će učinak Italije, najveće financijske korisnice sheme i jedne od zemalja kojima je potrebna duboka reforma, biti presudan za rasprave o njezinoj ponovnoj upotrebi. “Ako novac pomogne transformirati Italiju, to bi bio snažan argument za ponovno korištenje sheme”, rekao je talijanski premijer Mario Draghi koji je predstavio plan zemlje u parlamentu u ponedjeljak. Očekuje se da će dodati dodatnih 2% rastu proizvodnje u EU do 2026., moglo bi proći i više vremena prije nego što bude jasno je li cilj transformacije fonda stvarno funkcionirao. “Pitanje je hoće li zajednička ulaganja i reforme donijeti trajne, strukturne koristi. Ovo će biti dokaz uspjeha”, rekao je zid Deutsche Bank.

Izvor: www.euractiv.com

PHOTOS BY: Unsplash, FreePik, Instagram / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.