Napraviti popečke doista je jednostavno, a dobra je stvar što ih možete pripremiti od raznog povrća, ali važno je pripaziti na omjere namirnica i njihovu kombinaciju. Kako je poriluk vrlo ukusno i zdravo povrće, a nepravedno je zastupljen samo u varivima i juhama, donosimo vam recept za popečke od ovoga povrća koje je odličan izvor beta-karotena, kalija, bakra, željeza, mangana i folata.
Ukusni popečci od poriluka izvrsni su u kombinaciji s raznim prilozima, a možete i peći na masnoći ili u pećnici na papiru za pečenje (180 stupnjeva, oko 45 minuta).
Sastojci (mjera: šalica od 2 dcl)
- 1 veliki poriluk
- ½ šalice ribanog batata
- 1 šalica grčkog jogurta
- 2 šalice zobenih pahuljica (po potrebi dodati malo više)
- 1 žličica suhog peršina
- 2 žlice parmezana
- 1 jaje
- krušne mrvice
- sol
- biber
- maslinovo ulje
Priprema
Poriluk operite, uzdužno prepolovite i tanko narežite (što ga sitnije narežete, lakše ćete kasnije oblikovati popečke). Batat ogulite i naribajte. Na malo maslinovog ulja popržite poriluk, dodajte mu batat i začinite soli i biberom. Popržite dok poriluk potpuno ne “uvene”, dodajte peršin i maknite s vatre pa ostavite sa strane dok se malo ne ohladi. U drugoj zdjeli pomiješajte jogurt, jaje, parmezan, ponovno začinite (ali manje, jer ste već začinili povrće) pa dodajte smjesu od poriluka i batata.
Potom umiješajte zobene pahuljice i pustite da odstoji 15-ak minuta dok zobene pahuljice “ne upiju” tekućinu. Ako smjesa nije dovoljno čvrsta da od nje možete formirati popečke, dodajte još malo zobenih pahuljica (naime, gustoća ovisi o povrću, koliko je bogato sokovima). Kada je smjesa dovoljno čvrsta da je možete formirati, mokrim rukama oblikujte popečke i uvaljajte ih u krušne mrvice.
Pecite ih u ulju (preporuka je maslinovo ulje) dok ne poprime zlatnožutu boju. Ili, stavite ih u pećnicu, na papir za pečenje, na 180 stupnjeva Celzijevih oko 45 minuta.