poriluk popečci naslovna

Popečci od poriluka: Zahvalno jelo jer ga možete kombinirati s raznim prilozima

GREEN_300_listici_sredina

Jednostavna jela od povrća

Popečci su zahvalno jelo jer su jednostavni za pripremu, a mogu se kombinirati s raznim prilozima. Donosimo vam recept za ukusne popečke od poriluka.

Napraviti popečke doista je jednostavno, a dobra je stvar što ih možete pripremiti od raznog povrća, ali važno je pripaziti na omjere namirnica i njihovu kombinaciju. Kako je poriluk vrlo ukusno i zdravo povrće, a nepravedno je zastupljen samo u varivima i juhama, donosimo vam recept za popečke od ovoga povrća koje je odličan izvor beta-karotena, kalija, bakra, željeza, mangana i folata.

popečci od poriluka

Ukusni popečci od poriluka izvrsni su u kombinaciji s raznim prilozima, a možete i peći na masnoći ili u pećnici na papiru za pečenje (180 stupnjeva, oko 45 minuta).

popečci od poriluka

Sastojci (mjera: šalica od 2 dcl)
  • 1 veliki poriluk
  • ½ šalice ribanog batata
  • 1 šalica grčkog jogurta
  • 2 šalice zobenih pahuljica (po potrebi dodati malo više)
  • 1 žličica suhog peršina
  • 2 žlice parmezana
  • 1 jaje
  • krušne mrvice
  • sol
  • biber
  • maslinovo ulje

popečci od poriluka

Priprema

Poriluk operite, uzdužno prepolovite i tanko narežite (što ga sitnije narežete, lakše ćete kasnije oblikovati popečke). Batat ogulite i naribajte. Na malo maslinovog ulja popržite poriluk, dodajte mu batat i začinite soli i biberom. Popržite dok poriluk potpuno ne “uvene”, dodajte peršin i maknite s vatre pa ostavite sa strane dok se malo ne ohladi. U drugoj zdjeli pomiješajte jogurt, jaje, parmezan, ponovno začinite (ali manje, jer ste već začinili povrće) pa dodajte smjesu od poriluka i batata.

Potom umiješajte zobene pahuljice i pustite da odstoji 15-ak minuta dok zobene pahuljice “ne upiju” tekućinu. Ako smjesa nije dovoljno čvrsta da od nje možete formirati popečke, dodajte još malo zobenih pahuljica (naime, gustoća ovisi o povrću, koliko je bogato sokovima). Kada je smjesa dovoljno čvrsta da je možete formirati, mokrim rukama oblikujte popečke i uvaljajte ih u krušne mrvice.

Pecite ih u ulju (preporuka je maslinovo ulje) dok ne poprime zlatnožutu boju. Ili, stavite ih u pećnicu, na papir za pečenje, na 180 stupnjeva Celzijevih oko 45 minuta.

PHOTOS BY: Green.hr / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.