Michael-Eason-released

Sjajne vijesti: Znanstvenici pronašli rijedak hrast koji se dugo smatrao izumrlom vrstom

GREEN_300_listici_sredina

'Bio sam jako emotivan kad smo ga otkrili'

Druge jedinke pronađene su u kanjonima na privatnom ranču u okolici.

Na području Nacionalnog parka Big Bend u Teksasu ponovno je otkrivena posebna vrsta hrasta. Riječ je o vrsti jedinstvenoj za planinske lance na zapadu te savezne države, a koja se dugo vremena smatrala izumrlom.

Quercus tardifolia ili kasnolisni hrast živi je relikt prošlog klimatskog razdoblja u povijesti Teksasa kada je to područje bilo hladnije i vlažnije nego danas.

Tardifolia “čuva” svoje lišće tijekom cijele zime, a jedino mjesto gdje može rasti su kanjoni okrenuti prema sjeveru u planinama Chisos Nacionalnog parka Big Bend, gdje ima puno hlada i vlage.

‘Bio sam emotivan’

Michael Eason, znanstvenik koji sudjeluje u programu za očuvanje rijetkih biljaka Botaničkog vrta San Antonio, otišao je u Big Bend s timom botaničara kako bi pokušali pronaći kasnolisni hrast.

“Tardifolia, ona koju nitko nikada nije mogao pronaći, bila je neka vrsta—ne bih rekao karika koja nedostaje—ali pokušavali smo shvatiti ‘gdje se nalazi”, rekao je Eason za NPR

Došavši do nekih uzoraka lišća na lokaciji zvanoj Boot Canyon, Eason ih je poslao u Morton Arboretum na analizu. Kada su rezultati mikroskopije stigli, potvrdili su Easonove sumnje da je Quercus tardifolia još uvijek tamo.

Čuva ih u stakleniku

“Definitivno je vrhunac karijere pronaći nešto što se smatralo izumrliim. Kada smo ga pronašli tog prvog dana, bio sam prilično emotivan”, dodao je.

Druge jedinke pronađene su u kanjonima na privatnom ranču u okolici.

Eason sad već ima nekoliko hrastova u svom stakleniku i šalje sadnice u botaničke vrtove diljem zemlje kako bi očuvao vrstu.

PHOTOS BY: Michael Eason, Bartlett Tree Research Laboratories And Arboretum / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.