šivani brod
šivani brod

Iz podmorja izvađen brod iz uvale Zambratija, najstariji šivani brod na Mediteranu

GREEN_300_listici_sredina

Velik pothvat

'Od pronalaska, brod je postao predmetom predanog i ambicioznog znanstvenog istraživanja, a posebno se bavilo njegovom zaštitom pod morem.'

Prapovijesni šivani brod iz uvale Zambratija kod Umaga ovih je dana, zahvaljujući međunarodnoj ekipi hrvatskih i francuskih stručnjaka, izvađen iz podmorja. Riječ je o iznimnoj brodskoj konstrukciji koja datira u vrijeme između posljednje četvrtine 12. i posljednje četvrtine 10. st. pr. Kr., javlja Arheološki muzej Istre.

Taj je brod najstariji primjer šivanog broda na Mediteranu. Njegova arhitektonska rješenja i gradnja, tehnika šivanja i spajanja dijelova oplate, kao i sustav brtvljenja trupa nemaju paralela na širem području Mediterana.

Specifična gradnja

“Ostaci broda otkriveni su 2008. godine na dubini od 2 metra, stotinjak metara udaljeni od turističke plaže. Sve je počelo s lokalnim ribarom iz Zambratije koji je za lokaciju drvenih dasaka znao godinama dok njegov prijatelj nije doveo arheologe iz Arheološkog muzeja Istre i Konzervatorskog odjela u Puli koji su u podmorju prepoznali sašivene platice trupa broda, karakteristične za antičke šivane brodove”, govore iz Arheološkog muzeja Istre.

Navode kako je najveće iznenađenje donijelo radiokarbonsko datiranje brodske konstrukcije, obavljeno na kraju dviju arheoloških kampanja, 2011. i 2013., iz četiri uzorka platice, koje je izgradnju broda smjestilo u razdoblje početne faze kulture Histra odnosno prijelazno razdoblje između kasnog brončanog i željeznog doba.

Važno otkriće

“Pronalazak ovog broda upućuje na to da su podrijetlo, razvoj i primjena ovakve gradnje možda bili ukorijenjeni još u protohistarskoj tradiciji, dok tekstovi rimskih pisaca iz kasnijih stoljeća otkrivaju da je najznačajnije obilježje kod Histra bio sustav gradnje brodova šivanjem i vezivanjem ligaturama (brodovi zvani serilla ili serilia). Od pronalaska, brod je postao predmetom predanog i ambicioznog znanstvenog istraživanja, a posebno se bavilo njegovom zaštitom pod morem, te promocijom kroz brojne izložbe, publikacije, predavanja i druge aktivnosti koje su uključivale pedagoški rad te upoznale javnost s jedinstvenim nalazom broda prapovijesnih stanovnika današnje Istre. Od 2013. godine u projekt zaštite broda uključili su se znanstvenici Centra Camille-Jullian (CNRS-Sveučilište Aix-Marseille) koji su s arheolozima iz Arheološkog muzeja Istre i roniocima izvadili ovaj brod iz podmorja”, rekli su iz Arheološkog muzeja Istre.

PHOTOS BY: Arheološki muzej Istre / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.