ezgif-2-3de1edb1e9

Drvo koje prkosi gravitaciji raste u drevnoj ruševini i postalo je popularna turistička atrakcija

GREEN_300_listici_sredina

Priroda uvijek pronađe način

Ovo naopako stablo smokve raste je u drevnim ruševinama Baia u talijanskom gradu Bacoli. Stablo je izniklo iz stropa, a nitko ne zna kako je stablo točno tamo završilo i kako je uspjelo preživjeti tolike godine. Svake godine raste sve jače i čak daje plodove!

U talijanskom Napulju posjetitelji ruševina Baiae, koje se nalaze unutar grada Bacoli, pronaći će botaničku verziju Upside Down svijeta kao u seriji Stranger Things. Ovdje, sa stropa špilje u Parco Archeologico delle Terme di Baia, stablo smokve izraslo je naopako. Botaničari su zbunjeni kako je točno stablo koje prkosi gravitaciji uopće tamo dospjelo, no čini se da ga njegova neočekivana lokacija ne usporava jer nastavlja rasti i donositi plodove.

Priroda uvijek pronađe način

Obična smokva bila je jedna od prvih biljaka koje su ljudi ikada uzgajali, a fosili smokve pronađeni su u dolini Jordana iz 9400. godine prije Krista. Stoga je prilično prikladno da se ovo stablo koje prkosi gravitaciji nalazi u starorimskom gradu Baiae.

Smokve obično vole suha i sunčana mjesta, ali njihovo snažno korijenje i sposobnost da uspijevaju rast s jako malo vode omogućavaju biljci da se uzdržava i na negostoljubivim mjestima, a naopako stablo je dokaz tome.

Popularna turistička destinacija

U svom zlatnom dobu, drevni rimski grad Baiae bio je živahno i moderno odmaralište za vladajuću klasu. Sada djelomično pod vodom, ogromni podmorski arheološki park arheolozi opisuju kao da je nekoć bio Monte Carlo iz starorimskog doba gdje su carevi poput Augusta, Cezara i Nerona imali vile.

Baiae je također, nažalost, bilo aktivno vulkansko područje. Tijekom nekoliko stoljeća, promjene Zemljine kore u regiji izazvale su hidrotermalne i seizmičke aktivnosti zbog kojih je velik dio grada skliznuo ispod obale.

Međutim, nije zauvijek izgubljen zahvaljujući pilotu koji je još 1940-ih primijetio da se nešto neobično događa ispod valova nedaleko od obale Napulja. Iako se činilo da fotografije koje je snimio pilot pokazuju strukture u oceanu, prošla su dva desetljeća prije nego što su istraživači krenuli u podmornice kako bi pobliže vidjeli što se događa.

Dok se poznato naopako stablo smokve može promatrati među nadzemnim rimskim ruševinama u Parco Archeologico delle Terme di Baia, posjetitelji također mogu pogledati i potopljeni grad, uz izlete brodom sa staklenim dnom koji pluta iznad drevnih arheoloških ostataka.

PHOTOS BY: Instagram / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.