Ilustracija

Misterij s dna Mediterana: Naši arheolozi sudjelovali u fantastičnom otkriću tri olupine broda

GREEN_300_listici_sredina

Jedan antički i dva iz 19. stoljeća

Ovo je UNESCO-va dosad najveća misija očuvanja podvodne baštine. Njome će biti izrađena digitalna karta s potopljenim brodovima, a čitavo područje stavljeno pod zaštitu od uništavanja i krađe.

Grupa podvodnih arheologa, među kojima je i ekipa iz Hrvatske, prošle je godine na dnu Sredozemnog mora otkrila tri olupine brodova.

Sjeverozapadno od Sicilijanskog prolaza, gdje su naši arheolozi zajedno sa Španjolcima, Francuzima, Talijanima i Tunižanima otkrili olupine, možda leži još stotine potopljenih brodova Rimljana, Grka i drugih naroda.

Područje je to koje je tijekom povijesti bilo izrazito strateški važno. Riječ je o stoljećima važnoj trgovačkoj ruti na Mediteranu, morskom prolazu između Sicilije i obale Tunisa.

Na predstavljanju otkrića u Parizu bila su i dvojica hrvatskih arheologa, Roko Surić i Mladen Pešić, koji su kao članovi Međunarodnog centra za podvodnu arheologiju iz Zadra sudjelovali u ekspediciji.

Misteriozne olupine 

Razlog zašto su olupine otkrivene tek sada leži u činjenici da ranije nije postojao međunarodni sporazum o istraživanju, niti su arheolozi smjeli izlaziti iz svojih teritorijalnih voda. Ipak, prošle je godine pod okriljem UNESCO-a oformljen tim od 20-ak ljudi.

Francuska je tada poslala suvremeni istraživački brod dug 46 metara s posadom i dva robota s kamerama za snimanje dna. Hrvatska, Španjolska, Italija i Tunis poslale su arheologe te uplatile po 20.000 dolara.

Zašto su se događale nesreće? 

Blizu grebena Skerki Banks stoljećima su misteriozno nestajali brodovi.

Naime, u to vrijeme pomorci nisu mogli primijetiti veliki podvodni greben pa su često udarili u njega. Osim toga, na tom su području prisutne snažne morske struje koje idu u različitim pravcima i tako otežavaju plovidbu, objasnio je Andres Perello, direktor španjolske institucije Casa Mediterraneo, jedne od partnera u projektu, a prenosi Slobodna Dalmacija.

Pomoću robota s kamerom, koji mogu istraživati na dubini od gotovo 2500 metara, znanstvenici su prepoznali anomalije na dnu koje se potom dodatno proučavaju. Otkriveno je osam takvih anomalija od čega su tri bile relevantne. Te tri anomalije bili su nepoznati brodovi – jedan antički i dva koja datiraju iz 19. stoljeća.

Ilustracija

“Možda je riječ o feničkom ili rimskom brodu, to je potrebno vidjeti sada. Također je potrebno s povjesničarima proučiti porijeklo novijih brodova, vidjeti čiji su to uopće brodovi bili”, kazao je Perello, ističući pritom da su brodovi vjerojatno potopljeni tijekom Prvog ili Drugog svjetskog rata.

Dodao je da bi daljnje istraživanje porijekla brodova moglo baciti novo svjetlo na povijesna događanja.

PHOTOS BY: ICUA.HR, UNESCO, Unsplash / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.