Raspoloženi za jedno zdravo grickanje? Dok još traje sezona crvenih ljutkastih loptica, napravite ih u obliku čipsa i oduševite se ovim aromatičnim snackom!
Rotkvice se obično služe kao usputni prilog koji jedemo na Uskrs. No ove male proljetne kuglice ljutkastog okusa i crvene boje velike su saveznice zdravlja i trebalo bi ih jesti dokle god su nam dostupne. Sok od svježe rotkvice cijedili su naši stari za liječenje žuči, a pokazao se osobito korisnim u izlučivanju sluzi iz dišnih organa tijekom sezonskih bolesti, bronhitisa i gripa. Neki stručnjaci tvrde da je, uz antibakterijska svojstva koja ima, i moćno oružje protiv kašlja i glavobolja.
Uz sve to, tako se lako uklopi u brojna jela. Isprobali ste ju sigurno na salatu no jeste li spremni za rapsodiju okusa u obliku čipsa?
Low carb alternativa klasičnom čipsu od krumpira oduševit će sve generacije, a osim grickanja može poslužiti i kao izvrstan međuobrok kada ste na poslu ili na putu.
Pripremite rotkvice, ulje u spreju i malo začina. Možete se igrati jačim začinima poput curryja ili kopra, ili se pak držati klasike – soli i papra. Kad ste oprali i očistili rotkvice, već ste na pola puta. Ostale korake potražite niže. Ali, moramo vas upozoriti! Lišće rotkvice NE bacajte!
Prema navici, lišće korjenastog povrća redovito bacamo, neovisno o tome radi li se o lišću mrkve, korabe, cikle i rotkvica jer smatramo valjda, ili su nas tako krivo naučili, da taj dio robe nije dobar za uživanje. A istina je zapravo potpuno drugačija jer se u lišću kriju okusi koje nismo nikad probali. Također, upravo je taj dio biljke prepun dobrih okusa i vitamina. Baš zato, lišće rotkvice pretvorite u juhu!
Propirjajte luk na maslacu pa dodajte narezano oprano lišće rotkvice i pirjajte još 2-3 dok sve ne omekša. Dodajte krumpire narezane na kockice i prelijte vodom tik da ih prekrije. Kada se krumpir skuha, izmiksajte sve u blenderu pa dodajte jogurt, pustite da zavrije, ugasite vatru i začinite. Dobar tek!
I da, čestitamo vam na uspješnom zero-waste projektu!