pexels-thirdman-5399968

Sezonu rotkvica “proslavite” hrskavim čipsom i neobičnom zero waste juhicom

S rotkvicom je lako zero wasteat!

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Hraniti se zdravo osnovna je premisa naših kupnji, posebice kada odemo na tržnicu. Tada tražimo omiljenu kumicu kod koje ćemo kupiti provjerenu robu - najcrveniju i najhrskaviju rotkvicu. Dok joj još traje sezona, isprobajte sljedeće recepte!

Raspoloženi za jedno zdravo grickanje? Dok još traje sezona crvenih ljutkastih loptica, napravite ih u obliku čipsa i oduševite se ovim aromatičnim snackom!

Rotkvice se obično služe kao usputni prilog koji jedemo na Uskrs. No ove male proljetne kuglice ljutkastog okusa i crvene boje velike su saveznice zdravlja i trebalo bi ih jesti dokle god su nam dostupne. Sok od svježe rotkvice cijedili su naši stari za liječenje žuči, a pokazao se osobito korisnim u izlučivanju sluzi iz dišnih organa tijekom sezonskih bolesti, bronhitisa i gripa. Neki stručnjaci tvrde da je, uz antibakterijska svojstva koja ima, i moćno oružje protiv kašlja i glavobolja.

Uz sve to, tako se lako uklopi u brojna jela. Isprobali ste ju sigurno na salatu no jeste li spremni za rapsodiju okusa u obliku čipsa?

Low carb alternativa klasičnom čipsu od krumpira oduševit će sve generacije, a osim grickanja može poslužiti i kao izvrstan međuobrok kada ste na poslu ili na putu.

Pripremite rotkvice, ulje u spreju i malo začina. Možete se igrati jačim začinima poput curryja ili kopra, ili se pak držati klasike – soli i papra. Kad ste oprali i očistili rotkvice, već ste na pola puta. Ostale korake potražite niže. Ali, moramo vas upozoriti! Lišće rotkvice NE bacajte!

Prema navici, lišće korjenastog povrća redovito bacamo, neovisno o tome radi li se o lišću mrkve, korabe, cikle i rotkvica jer smatramo valjda, ili su nas tako krivo naučili, da taj dio robe nije dobar za uživanje. A istina je zapravo potpuno drugačija jer se u lišću kriju okusi koje nismo nikad probali. Također, upravo je taj dio biljke prepun dobrih okusa i vitamina. Baš zato, lišće rotkvice pretvorite u juhu!

Propirjajte luk na maslacu pa dodajte narezano oprano lišće rotkvice i pirjajte još 2-3 dok sve ne omekša. Dodajte krumpire narezane na kockice i prelijte vodom tik da ih prekrije. Kada se krumpir skuha, izmiksajte sve u blenderu pa dodajte jogurt, pustite da zavrije, ugasite vatru i začinite. Dobar tek!

I da, čestitamo vam na uspješnom zero-waste projektu!

Sastojci

mg
Rotkvice
mg
Ulje u spreju
Prstohvat
Začini

Priprema

1.
Pećnicu stavite grijati na 200 stupnjeva.
2.
Rotkvice režite na tanko, stavite na papir za pečenje, posprejajte uljem u spreju te začinite.
3.
Pecite 10 minuta na jednoj strani pa ih okrenite i pecite još 5-10 minuta.

PHOTOS BY: Unsplash, Pexels / Sva prava pridržana

Vezani članci

Napravi nešto zeleno već danas.

Klikni „prijavi se“
i na pravom si putu!

Copyright 2021 © Sva prava pridržana - GREEN.HR

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.