Iskoristite ostatke hrane za ovaj super recept!

Granola pločice s kikirikijem

S ovim receptom možete biti maštoviti i dodati u njega sve što volite za zdravi doručak ili međuobrok.

Svima nam se dogodi da kupimo hranu koju ponekada ne uspijemo niti potrošiti prije isteka roka trajanja ili otvorimo više proizvoda u isto vrijeme na koje zaboravimo i koji se zatim pokvare. Jedan takav primjer su razne žitarice, različite vrste cornflakesa, sjemenki i slično. Možda ste kupili ogromnu kutiju žitarica jedne veličine i prva polovica kutije se pojede, a zatim druga polovica kutije žitarica malo zastari i više ih nitko ne želi. Takve stvari nam često zatrpavaju ostavu dok ih ne odlučimo baciti za dodatnih šest mjeseci jer se zaklinjete da će ih netko ipak pojesti.
Ako vam je dosadilo bacati savršeno dobre žitarice samo zato što su malo ustajale, imamo prijedlog kako ih upotrijebiti na jedan drugi način. Granola pločice je jako jednostavno napraviti kod kuće, a ujedno su puno jeftinija i zdravija varijanta.

Što vam je potrebno:

● 2 šalice žitarica po izboru (ovdje možete dodati ostatke različitih cornflakesa, žitarica, ostatke granole i slično)
● 2 šalice zobenih pahuljica
● 1 šalica maslaca od kikirikija
● 1/4 šalice kokosovog ulja
● 1/2 šalice meda
● 1/4 šalice Chia sjemenki (ili bilo kojih drugih sjemenki ili orašastih plodova koje možda želite potrošiti)
● 1/8 žličice soli

Napomena: Alternativno možete koristiti samo 4 šalice ostataka žitarica, bez zobenih pahuljica. A u ovu smjesu možete slobodno dodati i druge ostatke poput komadića čokolade, kokosovog čipsa, pereca ili marshmallowsa.

Upute:

● U maloj posudi otopite maslac od kikirikija, kokosovo ulje i med, te umutite dok ne postane glatko. Neka se malo ohladi.
● Dok se smjesa maslaca od kikirikija topi, u velikoj zdjeli kombinirajte žitarice, zobene pahuljice, sjemenke te ostale dodatke koje ste odlučili ubaciti unutra i sol.
● Suhe sastojke prelijte smjesom maslaca od kikirikija i miješajte dok se sve dobro ne obloži.
● Sastojke utisnite u kalup za kolače obložen u jedan ravnomjeran sloj.
● Stavite posudu na 30 minuta u zamrzivač, a zatim narežite na pločice.
● Stavite pločice u hermetički zatvorenu posudu i zamrznite dok ne budete spremni za jelo.

PHOTOS BY: Instagram, Pinterest / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.