Krumpir je jedno od najpopularnijih korjenastih povrća dostupnih širom svijeta i tijekom cijele godine. Prilično su jeftini za uzgoj i vrlo su bogati hranjivim sastojcima. Ali znate li da vam jedenje kore krumpira (naročito organske) može osigurati više vlakana, proteina, minerala i vitamina nego samo konzumiranje cijelog krumpira?
Kora krumpira ima malo kalorija i pruža zdravstvene prednosti koje uključuju pomoć u probavi, upravljanje krvnim tlakom, održavanje kostiju jakima i obranu od bolesti. Sada se sigurno prisjećate silne količine kore krumpira koje ste se u životu nabacali, a da niste znali koliko je ona dobra i čak ukusna. A osim toga, smanjujete i svoj otpad što je svakako dodatni benefit.
Koru od krumpira je jako jednostavno ispeći i ova grickalica može savršeno poslužiti kao međuobrok ili predjelo dok čekate da večera bude gotova. Pržene kore su lagane i ne ispunjavaju vas, a evo kako ih napraviti.
Prije guljenja dobro očistite koru krumpira kako biste uklonili nečistoće i dobro ih osušite, te izbjegavajte krumpire sa zelenom korom.
- Zagrijte pećnicu na 200 ° C.
- Stavite kore u veliku posudu za miješanje i prelijte s malo maslinovog ulja te posipajte s malo soli i papra. Ako želite, možete dodati i druge začine poput crvenih čili pahuljica ili ružmarina za aromatičan preokret.
- Lim za pečenje obložite papirom za pečenje i na njega rasporedite korice u jednom sloju.
- Pecite 10-15 minuta dok ne postane hrskavo, a na pola pečenja bi bilo dobro da ih malo promiješate kako bi ravnomjerno porumenili.
Nakon što ih izvadite iz pećnice, pospite ih s parmezanom i vaša zdrava domaća grickalica je spremna!