Sezona mu je uskoro pri kraju: Napravite pesto od medvjeđeg luka

GREEN_300_listici_sredina

Zdrav dodatak jelima

Medvjeđi luk, srijemuš, crijemuš, čremuš, divlji luk ili šumski luk – sve su to nazivi za jednu od prirodnih delicija koje se mogu pronaći u u ovo doba godine u šumama, uz šumske putove i potoke.

Medvjeđi su luk ljudi koristili od davnina kao dodatak jelima zbog njenog bogatog okusa i hranjivih svojstava. Osim toga, medvjeđi luk je poznat po svojim ljekovitim svojstvima, uključujući antibakterijska, antivirusna i antioksidativna svojstva.  Sezona branja medvjeđeg luka obično je u proljeće, kada biljka raste u punom zamahu. Najbolje je branje medvjeđeg luka u vrijeme kada listovi biljke dosegnu svoju punu veličinu, ali prije nego što biljka cvjeta. Listovi su tada najsočniji i imaju intenzivan okus. Više o medvjeđem luku saznajte ovdje.

Napravite pesto od medvjeđeg luka

Sastojci:

100 g svježeg medvjeđeg luka
50 g oraha (ili badema, pinjola)
50 g parmezana, naribanog
100 ml maslinovog ulja
Sol i svježe mljeveni crni papar po ukusu

Upute:

Pripremite medvjeđi luk: Oprati ga pažljivo pod mlazom hladne vode kako biste uklonili svu prljavštinu. Osušite ga papirnatim ručnikom. Pripremite orašaste plodove: Ako koristite cijele orahe, bademe ili pinjole, pržite ih lagano u suhoj tavi dok ne postanu lagano zlatno smeđi. Ohladite ih prije upotrebe.

Nasjeckajte svježi medvjeđi luk na manje komade kako bi ga lakše obradili. U blenderu ili multipraktiku kombinirajte sjeckani medvjeđi luk, orahe, parmezan i maslinovo ulje. Blendajte dok smjesa ne postane glatka i kremasta. Posolite i popaprite. Kušajte pesto te dodajte sol i svježe mljeveni crni papar po ukusu. Promiješajte.

Pesto od medvjeđeg luka možete poslužiti odmah uz tjesteninu, kao umak za salate ili kao dodatak sendvičima. Također se može čuvati u staklenoj posudi u hladnjaku do tjedan dana.

Oprez kod branja, jer ima otrovne dvojnike!

No nije baš tako jednostavno. Kod branja medvjeđeg luka treba biti na oprezu jer ova biljka ima svoje otrovne dvojnike – mrazovac, čemeriku i đurđicu. Ako ga nikad niste brali, konzultirajte se s iskusnim beračima. Glavna značajka po kojoj se razlikuje od sličnih, a otrovnih biljaka je intenzivan miris po češnjaku.

PHOTOS BY: Unsplash.com / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.