Mađerkin breg
Mađerkin breg

S ovog vidikovca u Međimurju vide se četiri države, otkrivamo koja je cijena ulaznice

GREEN_300_listici_sredina

Idealan izlet za vikend

Zanimljivo je da je vidikovac u potpunosti izgrađen od održivih materijala. Dominira drvo, a građevina je napravljena u zvjezdanom tlocrtu. Pogled seže na međimurske brežuljke i vinograde. 

“‘Z njega vidiš na se strane” moto je vidikovca Mađerkin breg, visokog 27 metara. Kako je smješten tek tri i pol metra niže od Mohokosa, najviše točke Međimurja, upravo vrh ovog vidikovca je postaje najviše mjesto u toj regiji.

Pogled se na 361 metru nadmorske visine pruža na sve četiri strane svijeta, ali i na četiri države – Sloveniju, Austriju, Mađarsku i Slovačku.

Zanimljivo je da je vidikovac u potpunosti izgrađen od održivih materijala. Dominira drvo, a građevina je napravljena u zvjezdanom tlocrtu. Pogled seže na međimurske brežuljke i vinograde.

Priča o balerini 

Na Mađerkin breg je 1940. godine doselila poznata mađarska balerina Emilija Krauthaker. Došla je zbog ljubavi, parteći svojeg muža, mađarskog vojnika.

Nakon smrti muža, živjela je skromno. Poznato je kako je imala puno kokoši i svaka od njih je imala svoje ime. Na jaja bi pisala imena kokoši koje su ih snijele i nosila bi ih u trgovinu u Štrigovu gdje bi ih prodala. Kada bi je netko upitao kako živi, odgovorila bi da živi od tih nekoliko jaja i da je hrani ljepota prirode koja ju okružuje.

Osim pogleda koji oduzima dah, ova je lokacija idealno izletište za ljubitelje aktivnog odmora jer je do nje lako doći biciklističkim rutama, a dodatna vrijednost je u tome što se uz vidikovac nalazi i Biciklističko informativni centar (BIC) opremljen suvremenom informatičkom opremom za pružanje informacija o Međimurju i mađarskom gradu Nagykanizsa.

Korisne informacije

Građevina je napravljena u sklopu projekta “CSA-CycleSeeing Attractour”, koji je bio suradnja Međimuraca i Mađara. Zahvaljujući njemu, održano je i nekoliko biciklijada, radionica, izrađena je promotivna brošura pograničnog područja te je razvijena web aplikacija uz koju se može izmjeriti ekološki otisak.

Ulaznica za vidikovac za odrasle košta četiri eura, a djeca od šest do 18 godina plaćaju 2.70 eura, kao i umirovljenici te studenti. Ulaz je za djecu do šest godina ulaz besplatan, grupa od 15 ili više osoba također plaća 2.70 eura po osobi, a cijena obiteljske ulaznice iznosi deset eura.

Radno vrijeme od ponedjeljka do petka je od devet do 19 sati, a vikendom i blagdanom od devet do 20 sati.

PHOTOS BY: Vidikovac Mađerkin breg / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.