timber-bridge-luo-studio_dezeen_2364_col_13-852x1217

Impresivni eko dizajn odaje počast tradicionalnim tehnikama gradnje i pomaže revitalizaciji sela

GREEN_300_listici_sredina

Tradicija i suvremeni dizajn u ruralnim područjima

Kineska dizajnerska tvrtka, Luo Studio, dizajnirala je privlačan drveni most koji je uvelike inspiriran tradicionalnim kineskim dizajnom koji je bio karakterističan za ribolovna sela.

Gulou je kinesko selo u kojem se provodi ruralna revitalizacija kako bi se očuvao ovaj jedinstveni prostor i njegova kultura. Dobra povezanost mostovima olakšava kretanje stanovnika i ribarskih brodova. Budući da se područje sada rebrendira u eko-turističko odmaralište, LUO Studio je dobio zadatak stvoriti novi pješački most u njegovom srcu. Za izgradnju mosta koristili su drvo, odajući počast tradicionalnim tehnikama gradnje koje se koriste u ruralnim selima južne Kine, a gdje takvog materijala ima u izobilju.

Vodni sustav i ribnjaci zauzimaju veliko područje ovog sela, pa je nužno osigurati povezanost kopna izgradnjom mostova. Zbog urbanizacije na području Velikog zaljeva Guangdong-Hong Kong-Macao, mnogi lokalni seljani napustili su tradicionalni ribolovni stil života i preselili se u gradove. Zbog toga postupno nestaju ova vodena sela u kojima su ljudi najčešće živjeli od ribolova.

Most dug 25 metara sastavljen je od isprepletenih drvenih elemenata koji su spojeni vijcima, a stakleni krovni prozori maksimiziraju dnevno svjetlo. Aluminijske ploče smještene na vanjskoj strani mosta koje štite unutrašnjost od sunca i kiše, a pritom i dalje osiguravaju prirodnu ventilaciju. Unutar samog mosta nalazi se i vidikovac. To je jedan od nekoliko novih mostova koji su u planu kako bi pridonijeli razvoju Guloua, s ciljem da područje bude dostupno pješacima bez ometanja ribarskih brodova.

“Budući da mostovi moraju biti prohodni, a istovremeno osigurati više prostora za prolaz brodova ispod, tradicionalne tehnike izgradnje mostova u Kini usvojile su lukove kako bi se stvorio prostor za prolaz čamaca ispod mostova i poboljšala učinkovitost strukture“, rekao je Luo Yujie, arhitekt i direktor LUO studia za Deezen.

PHOTOS BY: LUO studio / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.