Riperaj: Prva domaća reuse, reduce i recycle popravljaonica

GREEN_300_listici_sredina

U Riperaju ništa nije otpad

U listopadu 2019. godine u centru grada Rijeke s pogledom na more smjestila se zanimljiva radnja koja već na prvi pogled svojim prekrasno uređenim interijerom mami prolaznike da zavire unutra.

Možda na prvu ne možete pogoditi o kakvoj je radnji riječ, ali zavirite li malo dublje u prostor shvatit ćete da je riječ o malenoj gradskoj popravljaonici u kojoj i vaš davno spremljeni kućanski aparat za otpad može udahnuti novi sjaj. Riječ je o hvale vrijednom projektu Komunalnog društva “Čistoća” koji su po uzoru na druge europske gradove otvorili “Riperaj” – mjesto u kojem kako kažu, građani i slučajni prolaznici mogu besplatno popraviti oštećene predmete i uređaje za svakodnevnu upotrebu.
– Svrha Riperaja je pružiti svim zainteresiranim građanima prostor, alate i savjete koji su im potrebni kako bi sami popravili male kućanske uređaje, predmete, odjeću i igračke. Vlasnici pokvarenih i oštećenih predmeta mogu pronaći neke od teže dostupnih alata koje se obično ne isplati kupovati. Također, svim zainteresiranima je na raspolaganju i podrška majstora, a koji će im pomoći u rješavanju kvarova koje ne znaju otkloniti sami – ističu nam iz Riperaja.

Kako nam objašnjavaju, korisnici sami kupuju sve dijelove koje treba eventualno zamijeniti na njihovim aparatima ili predmetima, no za razliku od ostalih servisa korisnici svoje predmete za popravak ne ostavljaju, već ih odnose sa sobom. Na taj način možemo reći kako su svi na dobitku; i građani koji ovim putem primjerice mogu popraviti neke od predmeta za koje su sentimentalno vezani, ali i okoliš jer se ovim projektom pokušava smanjiti odlaganje raznog otpada. Popis predmeta koji se tamo popravlja je uistinu golem pa tako uz njihove majstore u Riperaju popravljaju praktički sve, kako bi se reklo “od igle do lokomotive”: mikseri, pegle, fenovi, usisavači, namještaj, odjeća, igračke, bicikli, kišobrani i mnogi drugi predmeti. Ono što je svakako nezanemarivo jest i činjenica da nećete tamo čekati da se predmet popravi, nego ćete i sami naučiti kako ga popraviti.

– U popravcima sudjeluju vlasnici pokvarenih i oštećenih predmeta u suradnji s majstorom Riperaja. Svaki se korisnik pri dolasku upoznaje s kućnim pravilima Riperaja, a u samom popravku sudjeluje u okviru vlastitih mogućnosti, odnosno znanja i vještina. Ukratko, bitan dio koncepta korištenja Riperaja je upravo savladavanje vještine jednostavnih popravka na primjeru manjih kvarova (npr. zamjena kabela sušila za kosu) koje kasnije možemo i samostalno primijeniti u svakodnevnom životu. Iako je pokvarenu stvar možda jednostavnije odnijeti u servis za popravke, time zasigurno nećete aktivno sudjelovati u uspostavi održive kružne ekonomije, dok u Riperaju imate jedinstvenu priliku samostalno naučiti popraviti oštećeni ili pokvareni predmet i, naravno, zadržati ga u upotrebi što dulje. Riperajevski rečeno, slobodno se pohvalite prijateljima kako koristite Riperaj jer time savladavate posebna znanja koja vam u nekom trenutku mogu biti vrlo korisna, štedite novac utrošen na popravke i, možda još važnije, izravno utječete na smanjenje količine otpada – objašnjavaju Riperajevci.

A interes građana da budu “sami svoji majstori” uistinu je velik. Kako ističu, od samog otvorenja do danas popravljeno je više od 1200 predmeta.
– To znači da je toliko manje predmeta odbačeno, ušteđen je novac, a naši su građani time postali svjesniji svoje izuzetno bitne uloge u stvaranju održive zajednice. Iako je većina popravaka bila uspješna, u slučajevima kada se nakon uloženog truda i vremena u popravak utvrdi da je predmet i dalje neispravan, isti zadržimo i zbrinemo na reciklažnom dvorištu ili njegove dijelove iskoristimo za potrebe radionica – otkrivaju.
Unutar Riperaja nalazi se i Bert, odnosno samoposlužni aparat za prodaju proizvoda bez ambalaže. Slijedeći načela kružnog gospodarstva, Bert nudi ekološke deterdžente i šampone, nekoliko vrsta prirodnih octeva i ulja zainteresiranim kupcima koji dolaze s vlastitom ambalažom. Proizvodi koji se mogu kupiti u Bertu su lokalnog, kontroliranog i prirodnog podrijetla te se prodaju po povoljnim cijenama.

– Posebno nas veseli da među kupcima ima i sve više redovitih kupaca s adekvatno pripremljenom vlastitom ambalažom, što zapravo potvrđuje da jača zajednička svijest o potrebi smanjenja korištenja jednokratne ambalaže, a što je svakako i jedan od važnih ciljeva Riperaja – kažu.
Ideja i novotarija iz ove kreativne radionice Riperaja nikako ne nedostaje. Baš kao i svi, čekaju popuštanje mjera da mogu krenuti s novim, a li i ranije započetim programom unutar radnje.
– Planiramo povratak već uhodanih programa Riperaja, a to su naše “Repair caffé” radionice i “reuse” radionice. “Reuse” radionice po “uradi sam principu” pokazale su se izuzetno dobro posjećene. Teme radionica, materijali i konačni proizvodi educiraju polaznike o ponovnoj uporabi i prenamjeni odbačenih predmeta.

Nekolicinu radionica su vodili mentori specifičnih znanja i prakse na području ponovne uporabe papira, tekstila te prenamjene plastičnih vrećica i dijelova odbačene informatičke opreme u uporabne ili ukrasne predmete. Dio redovnog programa Riperaja su činili i tjedni formati tzv. “Repair caffe” radionice temeljene na već dobro uhodanom istoimenom europskom konceptu besplatnih popravaka u lokalnoj zajednici. U Riperaju su se do početka pandemije svakog četvrtka popodne održavale takve radionice popravaka malih kućanskih aparata uz mentorstvo električara KD Čistoća. Također, od lipnja 2020. godine pokrenute su i “Repair caffe” radionice vezane uz popravak bicikala uz zainteresirane volontere iz udruge TIR (Tranzicijska inicijativa Rijeka). Do ove je suradnje došlo na inicijativu rekreativaca i entuzijasta iz Udruge TIR koji su bili ponukani uhodanim modelom zagrebačke i splitske “biciklopopravljaonice”, a koje s Riperajem dijele zajedničke ciljeve poput sprječavanja nastanka otpada, educiranja o popravljanju, socijalnoj koheziji i stvaranju održive zajednice – zaključuju iz Riperaja te pozivaju sve zainteresirane da ih posjete, ali i kontaktiraju putem društvenih mreža.

PHOTOS BY: Ivan Vranjić, Tanja Kanazir / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.