Ikea objavila upute za demontažu kako biste produljili život svom namještaju

Još jednostavnije upute

Švedska tvrtka kaže da možete produljiti životni vijek njihovim proizvodima ako ih znate pravilno rastaviti.

Ikea je najavila da će do 2030. godine svakom proizvodu iz asortimana robne kuće omogućiti prenamjenu, popravak, ponovno korištenje, preprodaju ili reciklažu. Švedski div namještaja već je izbacio proizvode koji se mogu prilagoditi novim životnim uvjetima poput produljivog krevet za djecu i perivih navlaka za kauč, a odnedavno ima uslugu otkupa i preprodaje rabljenog namještaja. U nastojanju da potakne korisnike da i oni slijede ove principe, Ikea je objavila upute za rastavljanje tako da korisnici mogu produljiti vijek trajanja namještaja ponovnom uporabom ili preprodajom.


“Produljenje životnog vijeka vašeg namještaja s našim uputama za demontažu jedan je od načina na koji izražavamo našu predanosti održivosti”, kažu iz Ikee. “Bez obzira na to selite li se, poklanjate ili prodajete namještaj, pravilnim rastavljanjem smanjuje se rizik od oštećenja i smanjuje njegov utjecaj na okoliš“.
Upute za montažu prilično su jednostavne, a nove za rastavljanje čine se još jednostavnije. Upute dostupne za pregled i preuzimanje odnose se na neke od najpopularnijih namještaja iz asortimana, poput polica BILLY, kreveta BRIMNES, kauča na razvlačenje LYCKSELE, radnog stola MALM, ormara PAX i stolica POANG.

“Održivost je u središtu svega što radimo u Ikei, a i dalje smo predani uvođenju novih načina za promicanje kružne potrošnje kako bismo mogli ispuniti naš cilj da do 2030. postanemo potpuno kružno i klimatski pozitivno poslovanje, uz stvaranje održivog života koji je dostupan i pristupačan svima”, rekao je u priopćenju Hege Sæbjørnsen, voditelj održivosti.
“Posljednje tri godine uložili smo veliki napor u razumijevanje i definiranje što uistinu kružni lanac vrijednosti znači za Ikeu i želimo tu kružnu potrošnju približiti našim kupcima. Želimo da što lakše mogu doći do naših proizvoda, brinuti se o njima i proslijediti ih dalje kroz popravke, ponovno korištenje, preprodaju i reciklažu. Nadamo se da će novim priručnikom nadahnuti ljude da preispitaju svoje potrošačke navike i da će produljiti život našim proizvodima jer na taj način poduzimamo male korake i pomažemo smanjiti štetu koju su već uzrokovale klimatske promjene u ovom kritičnom trenutku”.

Možda će vam ove nove upute biti još korisniji i htjet ćete bolje rukovati namještajem kada vam kažemo da se u posljednje vrijeme pojavio veliki interes za starim Ikea namještajem. Naime, postoje kolekcionari koji su spremni izvodjiti pozamašne iznose za Ikea komade iz 80-ih i 90- ih godina. Primjerice, set stolica koji je početkom 90-ih koštao 500 kuna, danas se prodaje za gotovo 40.000 kuna. 

PHOTOS BY: Ikea / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.