bb_robna-kuca-ri-960x1280 (1)

Zahvaljujući ovim pametnim kantama, Rijeka može poslužiti kao primjer drugim gradovima

GREEN_300_listici_sredina

Prototip koji je oduševio

Ova pametna kanta trebala bi podići kvalitetu života za sve građane Rijeke. Sama mjeri volumen popunjenosti, detektira pomicanje i požar, a otključava se karticom ili mobitelom.

Rijeka je ponovno ispred drugih velikih gradova u Hrvatskoj, posebno što se tiče razdvajanja otpada i ekološke osviještenosti. U gradu koji teče predstavljeni su pametni spremnici za otpad koji operateru šalju podatke o postotku popunjenosti. Kada popunjenost dostigne 80 posto, kanta šalje podatke komunalnom društvu da ih isprazni.

Riječ je o proizvodu koji je razvijan posljednje tri godine u sklopu projekta CEKOM, najvećeg hrvatskog istraživačkog projekta iz područje informacijsko-komunikacijskih rješenja. Cilj mu je podići kvalitetu života za sve građane Rijeke, a pritom uvesti koncept pametnog grada u što više sfera.

Otključava se mobitelom, a detektira i požar 

U CEKOM spada i potprojekt Energy&Environment, koji se bavi održivim gospodarenjem otpada i energetskom održivosti gradova. Njihov sustav Smart Waste, pametna je kanta koja dolazi s aplikacijom za upravljanje. Namijenjena je i komunalnim službama, ali i svim građanima. Na taj način oni se mogu direktno uključiti u proces gospodarenja otpadom.

Prototip ovakvom spremnika, koji je predstavljen u riječkom RiHubu, otključava se pametnom karticom, ali i mobitelom. Kante imaju i posebne spremnike koji također mogu detektirati požar u kanti, ali i moguća prevrtanja, odnosno pomicanja kante, ako ih jaka bura odnese na prometnicu ili prevrne. Ako se to dogodi, pametna kanta sama šalje podatke u centralu.

Aplikacija omogućava komunalnim društvima i racionalnije skupljanje otpada jer detektira najbržu i najkraću rutu kanti za otpatke koje treba isprazniti.

PHOTOS BY: Facebook, Čistoća Rijeka / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.