2 LKRI URINJ 9-11_22

Iz Termoelektrane Rijeka iscurilo lož ulje u more. Aktivisti: ‘Očekivano, bit će toga još’

GREEN_300_listici_sredina

Još uvijek se ne zna kolika je šteta

Iz Termoelektrane Rijeka iscurilo je lož ulje u more. Još uvijek nije poznata količina ni razmjeri štete za okoliš, ali ovo bi mogla biti potvrda da Termoelektrana, nakon sedam godina, kreće s radom, smatraju aktivisti.

U blizini Termoelektrane Rijeka, na području industrijske zone Urinj, iscurilo je lož ulje u more. Dogodilo se to prije gotovo dva dana, a još uvijek se ne zna u kolikoj je mjeri onečišćeno more. Riječ je o još uvijek nepoznatoj količini s manjim postotkom sumpora do 0,5%, kako je izvijestilo Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture.

lož ulje

Površinsko onečišćenje povezano je s radom Termoelektrane koja se nalazi u neposrednoj blizini, kazali su nam iz Lučke kapetanije Rijeka. Lož ulje iscurilo je najprije u kanalizacijski cjevovod, odakle je putem podmorskog spusta završilo u moru.

Postavljene su plutajuće upijajuće brane, a angažirala se i spomenuta Termoelektrana, čiji su djelatnici primijetili istjecanje, a potom je obaviješten Državni inspektorat i policija.

“Lož ulje je završilo u moru zbog tehničkog kvara u Termoelektrani. Ono što je ispalo dobro u ovoj situaciji je činjenica da je puhalo jugo pa se lož ulje zadržalo pri obali, zamislite što bi se dogodilo da je puhala bura, ali reagirali smo promptno, no ovo će sad potrajati”, poručili su iz Lučke kapetanije.

Iz HEP-a su objavili da će Termoelektrana Urinj, nakon sedam godina, započeti s radom ako to budu zahtijevale okolnosti kriznog stanja. Ako do toga dođe, neće se koristiti teško loživo ulje, odnosno mazut. “Važno je da TE Rijeka, dođe li do ponovnog pokretanja proizvodnje, neće koristiti istu vrstu goriva, kakvo se koristilo u razdoblju prije konzervacije 2015. godine. Koristit će se isključivo ekološki povoljnije gorivo”, stoji u odgovoru HEP-a.

Vjeran Piršić iz Udruge Eko Kvarner za Green.hr je rekao kako je ovo bilo očekivano. “Mi smo prije nekoliko desetljeća imali informaciju da su podnice spremnika veoma stare, što je potvrdio i inspekcijski nalaz. Cijeli taj dio gdje se nalazi Termoelektrana je nasaftan naftom”, rekao je.

Prema njemu, ovo je znak da HEP stavlja u pogon Termoelektranu. “Tamo su dva potencijalna zagađivača – rafinerija i termoelektrana. Ovo je znak da počinju s radom”, dodao je Piršić. Iz Lučke kapetanije Rijeka potvrdili su nam da je stanje danas, dva dana kasnije, isto. Brane su i dalje tamo, a u tijeku je mehaničko čišćenje. Provode se očevidne i istražne radnje.

PHOTOS BY: MMPI, Unsplash / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.