pexels-anna-shvets-5217881

JANA DONOSI

Dilema oko recikliranja: Koja se plastika može, a koja ne može reciklirati?

Birajmo pametnije

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Možda vam se čini kao da svaki plastični predmet jednostavno možete ubaciti u kantu za plastiku i on će završiti u reciklažnom postrojenju te u konačnici biti korišten za proizvodnju nekog novog predmeta. Ne tako brzo! Nažalost, ne može se sva plastika ponovno upotrijebiti. Saznajte koja može i koja je najpogodnija za reciklažu.

Zastrašujuće je pomisliti da neki plastični predmet, unatoč vašoj najboljoj namjeri, neće biti recikliran. Još je strašnije kada pomislite koliko se takvog materijala nakupi na odlagalištima. Masovna proizvodnja plastike započela je prije otprilike 60 godina. Od tada su proizvođači proizveli gotovo 9 milijardi tona plastike. Procjenjuje se da je 60% te plastike završilo na odlagalištu otpada ili u prirodi, a biorazgradnja plastike može potrajati stotinama godina. Ovisno o vrsti plastike može trajati između 500 i 1000 godina!
Znajući da se ne može sva plastika reciklirati te da je u današnje vrijeme zaista teško izbjeći plastiku, na nama je da barem biramo proizvode koji se mogu reciklirati.

Spomenut ćemo plastiku koju vjerojatno imate ili ste nekad imali u svom domu.

  • Polistiren ili PS – potreban je za izradu čaša i posuda od stiropora. PS ćete pronaći u posudama za jogurt i plastičnom priboru za jelo.
  • Polietilen male gustoće ili LDPE – ovaj materijal pojavljuje su u plastičnim vrećama za smeće kao i u kantama za smeće.
  • Polipropilen ili PP – ako ste u kantu odložili posudu od sladoleda ili onu u kojoj vam je došla hrana iz restorana, vjerojatno ste bacili PP.
  • Plastificirani polivinil-klorid ili PVC – od njega se proizvodi prozirni celofan, igračke za djecu, namještaj te mnoštvo drugih proizvoda.
  • Polietilen visoke gustoće ili HDPE – koristi se za proizvodnju boca gelova za tuširanje, ulja, deterdženta i slično.
  • Polietilen tereftalat ili PET – većina bočica s vodom i gaziranih sokova napravljena su upravo od ove vrste plastike.

Šokantno je da se trenutno najlakše i najčešće recikliraju samo posljednje dvije vrste plastike – HDPE i PET. Ostale vrste je jako teško reciklirati, neke je gotovo nemoguće reciklirati, a neke se mogu reciklirati ali se to rijetko kada radi. Znajući da se neće svaka plastika koristiti za neki novi proizvod, jasnije vam je zašto su odlagališta otpada pretrpana.

Srećom, sve više proizvođača počinje koristiti upravo plastiku koja se može reciklirati, posebice PET plastiku koja je danas plastika koja se najviše reciklira. To čine i domaće tvrtke poput Jamnice koja je za svoj brend Jana odlučila koristiti 0,5 L bočice napravljene isključivo od reciklirane plastike. Dakle, za nju se ne proizvodi novi PET nego se reciklira već postojeći što doprinosi smanjenju emisije CO2 i manjoj količini plastike u svijetu.

Nova Janina boca napravljena je od 100% reciklirane plastike koja proizlazi iz procesa kružne reciklaže. Proces recikliranja započinje od samog čovjeka i njegove svijesti da iskorištenu PET ambalažu odlaže u za to predviđene spremnike ili zbrinjava putem sustava za zbrinjavanje plastične ambalaže koji dugi niz godina postoji u Republici Hrvatskoj. Tako korištena i sakupljena ambalaža nije smeće već postaje sirovina za daljnju upotrebu i proizvodnju rPET-a. Korištenje reciklirane plastike uvelike doprinosi smanjenju količine otpada u našoj prirodi, a istovremeno se smanjuje ugljični otisak. Naime, pri proizvodnji rPET-a iz plastičnog reciklata smanjuje se emisija CO2 za 78% na godišnjoj razini u odnosu na količinu koju dobivamo pri proizvodnji predoblika, odnosno PET materijala iz novih sirovina.

Plastiku je nemoguće izbjeći. Nekim ljudima to uspijeva, ali prosječnom čovjeku je vrlo teško ne dolaziti u bilo kakav doticaj s plastikom. Najbolja opcija su višekratni plastični proizvodi, ali kada morate, uvijek birajte jednokratne proizvode koji su izrađeni od reciklirane plastike. Svjesno kupujte pri idućem odlasku u dućan i pravilno odložite plastiku u odgovarajući kontejner. Jedino tako možemo biti sigurno da se zahvaljujući tom proizvodu neće stvarati nova plastika čime itekako štitimo naš planet.

PHOTOS BY: Jamnica, FreePik, Pexels / Sva prava pridržana

Vezani članci

Napravi nešto zeleno već danas.

Klikni „prijavi se“
i na pravom si putu!

Copyright 2022 © Sva prava pridržana - GREEN.HR

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.