rosebox-BFdSCxmqvYc-unsplash

Revolucija na pomolu: Otprilike 80% svjetske robe prevozi se na ovaj neodrživ način, ali tome bi uskoro mogao doći kraj

GREEN_300_listici_sredina

Tehnološka revolucjia

Pomorski prijevoz značajan je izvor emisija ugljika i uzrok globalnog zagrijavanja, odmah uz zračni prijevoz. Izbacivanjem fosilnih goriva nastoji se smanjiti zagađenje, a izgleda da su revolucionarne promjene na pomolu.

The Energy Observer 2 bi mogao biti prvi teretni brod koji ne emitira ugljični dioksid jer umjesto fosilnih godirva koristi tekući dušik iz obnovljivih izvora. Uz to, teretnjak je dizajniran tako da ima četiri jedra koja smanjuju potrebu za upotrebom goriva za 40%. Iako je trenutno još uvijek prototip, u planu je puštanje ovog teretnjaka u pogon 2025. godine.

Teretni brodovi prevoze 80% svjetske robe i sudjeluju u ukupnoj emisiji ugljičnog dioksida sa značajnih 3%. Prema trenutnim trendovima rasta ako se ništa ne poduzme, emisije iz brodarstva mogle bi porasti za 130% do 2050. godine. Više od 200 tvrtki i organizacija potpisalo je poziv na akciju za dekarbonizaciju brodova s ​​ciljem da do 2050. godine transport u potpunosti bude bez ugljika, a kako bi to bilo ostvarivo potrebna su nova goriva s nultom emisijom.

Najveća danska brodarska tvrtka koja se bavi globalnim kontejnerskim prijevozom, Maersk Line, je naručila prvi teretni brod na svijetu na metanol. Metanol je važna sastavnica globalne ekonomije. Upotrebljava se sve više kao gorivo ili dodatak gorivu, a može se proizvoditi iz velikog broja sirovina uključujući još uvijek prevladavajuće fosilne sirovine, ali i iz poljoprivrednih proizvoda, komunalnog otpada, drveta i različitih vrsta biomase.

Međunarodno brodarsko poduzeće koje se fokusira na transport nafte morskim putem, Euronav, radi na tankerima koji bi koristili amonijak kao gorvo. Amonijak može gorjeti bez ispuštanja stakleničkih plinova, pa se na neki način smatra ekološkim gorivom. Amonijak je korozivan  i toksičan, ali to ne obeshrabruje zagovornike njegove upotrebe.

DHL je njemačka logistička tvrtka koja pruža kurirske usluge, dostavu paketa i ekspresnu poštu, a od sada korisnicima daje priliku da jednostavno odaberu korištenje održivih biogoriva, npr. putem funkcije myDHLi Quote + Book, koja također uključuje kalkulator ugljika. Ova ponuda još je jedan korak prema čišćem i zelenijem prijevozu preko oceana.

PHOTOS BY: Unsplash, Energy Observer / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.