random-institute-VAETEc17YoU-unsplash

Bicikl je primarno prometalo: Ovaj grad nosi titulu najboljeg u razvoju održive mobilnosti 2022.

GREEN_300_listici_sredina

Poboljšana kvaliteta zraka u gradu

Glavni grad Kolumbije jedan je od prvih gradova na svijetu koji je stvorio mrežu pop-up biciklističkih staza za vrijeme pandemije COVID-19. Zahvaljujući tome, broj biciklista u gradu porastao je za čak četiri puta.

Glavni grad Kolumbije, Bogota, ove godine osvojio je Nagradu za razvoj održive mobilnosti 2022. kao priznanje za ostvarena postignuća u poticanju aktivnog transporta u gradu. Tijekom pandemije u gradu je postavljeno 84 kilometara biciklističkih staza.

“Veoma smo sretni što smo primili ovu nagradu za aktivnosti koje smo provodili tijekom pandemije”, rekao je za cities-today.com Felipe Ramírez Buitrago, tajnik za mobilnost grada Bogote. “Uložili smo napore kako bismo postigli cilj povećanja kvalitete usluge i unaprijedili kvalitetu zraka u gradu. Viziju održive mobilnosti nastavit ćemo njegovati u godinama koje dolaze.”

Zahvaljujući akcijama poduzetim tijekom pandemije kako bi unaprijedili kvalitetu života svojih građana, danas je biciklizam postao prioritetno prijevozno sredstvu u Bogoti. Grad je također preraspodijelio ulični prostor i povećao površinu pješačkih zona kako bi se lakše provodilo socijalno distanciranje.

Također, pokrenut je pilot projekt e-cargo bike kojim grad pruža mogućnost korištenja električnih bicikala i tricikala koji koriste solarne panele kao izvor energije. U planu je staviti u pogon 1485 gradskih autobusa koji bi također koristili električnu energiju za pogon, a u automobilima se ne smije voziti manje od dva putnika. 

Dodijeljena su i počasna priznanja gradovima Peshawar i Tartu za svoje održive napore. Proteklih nekoliko godina estonski grad, Tartu, uveo je mrežu ugljično neutralnih javnih autobusa, a Peshawar u Pakistanu je dobio priznanje za implementaciju brzog autobusnog prijevoza.

PHOTOS BY: Unsplash / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.