243068176_141831358140381_4614797562936036266_n

Restoran s posebnom namjenom: Osigurava beskućnicima posao i poslužuje hranu iz lokalnog uzgoja

GREEN_300_listici_sredina

Pomoć u nevolji

Siromaštvo i neimaština postali su jedan od temeljnih problema kojima se svijet suočava. Broj beskućnika raste, a njihovo zbrinjavanje i dalje mnogima predstavlja problem. Londonski restoran koji spravlja jela iz lokalnog uzgoja već neko vrijeme zapošljava upravo beskućnike koji uz rad sa stručnim osobljem stječu vještine i financije potrebne za najam stana.

Beskućništvo jedan je od velikih problema s kojima se bore mnoge države. Siromaštvo i neimaština prisile ljude na život na ulici i nedostojanstvo. Redovi u javnim kuhinjama sve su veći, a mjesta u smještajima za beskućnike diljem svijeta sve su popunjenija, posebice u zimskim mjesecima. Rješenje kojeg se dosjetio londonski restoran Ebury by Fat Macy’s uistinu je hvalevrijedno i jedna od ideja koja zasigurno budi nadu u bolje sutra. Naime, njihov restoran zapošljava beskućnike na privremenom smještaju te im nudi rad, edukaciju i podršku tijekom godine dana. U tih godinu dana zaposlenici uče zanatu od profesionalnih kuhara, rade u predstavništvima i pomažu u vođenju poslovanja. Kao konačni produkt projekta je zarada za polog za najam stana, izgraditi samopouzdanje i steći vrijedno radno iskustvo, a restoran im na to daje još godinu dana podrške, odnosno mogućnosti rada u restoranu.

U Engleskoj je od 2010. godine broj beskućnika porastao za 50 posto i sve je veči izazov postao uštedjeti za polog za najam stana. “Koristimo svoju zaradu za stvaranje sheme stambenih depozita za naše pripravnike. Kako napreduju kroz naš 200-satni program, polaznici stječu vještine i iskustvo, a istovremeno štede za svoju budućnost”, ističu iz restorana. Restoran poslužuje sezonsku hranu nadahnutu bliskoistočnom kuhinjom koja dolazi iz lokalnog uzgoja, a uz profesionalne kuhare vrijedni polaznici programa između ostalog, uče kako pripremati domaću majonezu, razne druge umake, peku domaći kruh te spravljaju jela od namirnica koje dolaze iz lokalnog uzgoja s farmi koju ujedno i prodaju unutar restorana.

Sva spremljena jela poslužuju se u restoranu, ali i u obliku cateringa na raznim događajima poput vjenčanja, rođendana i prvatnih večera. “Uvijek sam mislila kako je sendvič dosadno jelo, no kad sam na jednoj zabavi probala sendviče iz ovog restorana oduševio me je ukus zdravog kruha, domaćih umaka i namirnica”, izjavila je jedna gošća. “Do danas smo imali 30 pripravnika koji su završili program i osigurali smo 10 stambenih depozita za useljenje ljudi u svoj prvi dom. Trenutno radimo s potpuno novom skupinom polaznika i imamo velike planove za povećanje našeg utjecaja u 2021. godini.  Podrška naših službenika za angažman nastavlja se i do 2 godine prema potrebi”, istaknuli su za strane medije iz restorana koji bi mogao postati primjer velikodušnog i održivog projekta za mnoge zemlje. 

PHOTOS BY: Instagram, Unsplash / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.