roland-denes-beprhhF780E-unsplash

Reciklirano staklo pretvara se natrag u pijesak kako bi se obnovila obalna područja

GREEN_300_listici_sredina

Vrlo jednostavan i efektan proces

Jedna od velikih koristi recikliranja stakla je to što ga se može koristiti za razne namjene, uključujući i obnovu obalnih područja. Naime, u mnogim obalnim područjima širom svijeta, erozija i uništavanje plaža je veliki problem. Osim što ovo negativno utječe na turizam, također je i štetno za okoliš. Tvrtka Glass Half Full želi recikliranim staklom zaštititi obalno područje New Orleansa i šire.

Postoji jednostavan i jeftin način da se obnovi obalno područje – uporabom recikliranog stakla. Naime, proces pretvaranja recikliranog stakla u pijesak vrlo je jednostavan i efektivan. Postupak obnove obalnih područja počinje sakupljanjem staklene ambalaže, koja se potom odvozi na postrojenje za recikliranje. Tamo se staklo drobi i pretvara u sitne komadiće. Ti komadići stakla mogu biti različitih veličina i boja, ovisno o izvornom staklu.

Nakon toga, sitni komadići stakla se kombiniraju s drugim materijalima, poput kamenja, kako bi se stvorio pijesak sličan prirodnom pijesku na plaži. Ovaj novi pijesak se potom doprema na plažu i ravnomjerno raspoređuje kako bi se obnovila obalna područja. Ovaj proces je vrlo efektivan jer omogućava obnovu obalnih područja bez eksploatacije prirodnih resursa. Osim toga, korištenjem recikliranog stakla kao pijeska pomaže u smanjenju količine staklene ambalaže koja završava na odlagalištima otpada.

Tvrtka koja čini još više

Tvrtka Glass Half Full, sa sjedištem u New Orleansu, koristi upravo takvu inovativnu tehnologiju za pretvaranje recikliranog stakla u pijesak i njime obnavlja obalna područja, ali po mnogočemu je ova tvrtka posebnija od drugih.

Postupak počinje sakupljanjem staklene ambalaže koja se odvozi u tvornicu tvrtke Glass Half Full. Tamo se staklo prvo sortira po boji, a zatim se drobi u sitne komadiće veličine od 3 do 5 mm. Ovi sitni komadići stakla nazivaju se “zrnima stakla”. Zatim se ta zrna stakla kombiniraju s drugim materijalima kao što su kamenje i morske školjke. Nakon što se pijesak proizvede, tvrtka ga isporučuje na mjesta gdje je potrebna obnova obalnih područja.

Tvrtka Glass Half Full ima niz prednosti u odnosu na druge tvrtke koje se bave obnovom obalnih područja. Naime, njihova tehnologija omogućuje da se reciklirano staklo koristi u proizvodnji pijeska u vrlo velikim količinama. Osim toga, ovaj postupak smanjuje količinu otpada koji se odlaže na odlagalištima.

Zaštita okoliša i zaštita radnih mjesta

Uz to, tvrtka Glass Half Full ima i društvenu misiju – pružiti radna mjesta i obuku za ljude koji su imali problema s ovisnošću o drogama ili su bili u zatvoru. Na ovaj način, tvrtka ne samo da doprinosi zaštiti okoliša, već i pomaže zajednici da se izbori s nekim od svojih socijalnih problema.

Ukratko, tvrtka Glass Half Full koristi inovativnu tehnologiju za proizvodnju pijeska od recikliranog stakla za obnovu obalnih područja u New Orleansu i šire. Ovaj postupak smanjuje količinu otpada, pomaže u zaštiti okoliša i doprinosi društvenoj misiji zapošljavanja i obrazovanja.

PHOTOS BY: Unsplash / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.