Recept za najfiniji i najzdraviji kruh s heljdinim i konopljinim brašnom

GREEN_300_listici_sredina

Taman, sočan i aromatičan

Google početkom svake godine otkriva koji su recepti bili najpretraživaniji u prethodnoj godini. Zbog pandemije su ljudi sve češće pripremali jela kod kuće, a najtraženiji recepti uglavnom su bili za pripremu raznih vrsta kruha. Donosimo vam još jedan za isprobati.

Vikend je idealno vrijeme da se upustite u avanturu zvanu: kruh iz vlastite proizvodnje. Međutim, prije nego što zavrnite rukave, trebamo napomenuti da je od velike važnosti od kojeg brašna i kojih namirnica pripremamo kruh. Kruh može biti itekako nutritivno bogat i hranjiv ako se barem malo odmaknemo od klasičnog i običnog bijelog pšeničnog brašna koje u novije vrijeme ima više štete nego koristi po ljudski organizam. Food blogerica Dubravka Bojić donosi vam recept za kruh s heljdinim i konopljinim brašnom s dodatkom orahovog ulja. Ova kombinacija je izuzetno ukusna, a u to ćete se uvjeriti i sami.

Sastojci:
  • Startno tijesto:
  • 20 g raženog startera ili
  • 1 vrećica instant kvasca (u tom slučaju neka startno tijesto stoji oko 30 min na sobnoj temperaturi)
  • 40 g vode
  • 40 g pirovog brašna
Tekući sastojci:
Suhi sastojci:
Postupak:
  • Pripremiti startno tijesto i pustiti da se diže 6 sati na sobnoj temperaturi.
  • Pomiješati tekuće sastojke sa suhima i pustiti da odstoje 2 sata.
  • Pomiješati obje smjese te zamijesiti u tijesto.
  • Ostaviti da se pod poklopcem ili folijom diže do jutra odnosno oko 8 sati na sobnoj temperaturi.
  • Ujutro ga preklopiti kao pismo, oblikovati u štrucu te staviti u pobrašnjenu košaru.
  • Nakon dva sata dizanja u košari na sobnoj temperaturi pečemo ga u vrućem pekaču na 250 stupnjeva pod poklopcem. Zatim poklopac sklonimo, smanjimo temperaturu na 220 te pečemo još 20 minuta. Ohladimo na rešetki bez pokrivanja krpom i uživamo!

PHOTOS BY: Privatni album, Press / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.