Recept za jedno od omiljenih jela američke gastronomije

GREEN_300_listici_sredina

Krepka juha od kukuruza

New York je grad s više od 20 tisuća restorana, a trebalo bi vam otprilike 50 godina da posjetite svaki. Međutim, ne morate uopće otići dalje od svoje kuhinje da biste probali pravo američko jelo. 

Corn Chowder je kukuruzni gulaš ili juha pripremljen korištenjem kukuruza kao primarnog sastojka. Osnovni kukuruzni napitak obično se sastoji od kukuruza, luka, celera, mlijeka ili vrhnja i maslaca. Dodatni sastojci koji se ponekad koriste uključuju krumpir, slanu svinjetinu, ribu, plodove mora i piletinu. Na području New Englanda, gdje je i nastao Corn Chowder, simbolizira blagdane i druženje. Chowder je zapravo vrsta juhe ili juhe koja se često priprema s mlijekom ili vrhnjem i zgusnuta slomljenim krekerima, zdrobljenim brodskim keksom ili okruglicom. Varijacije gulaša mogu biti morski ili povrtni.

Prvi hrvatski meal kit Yello podijelio je s nama recept za ovo slasno jelo. Lonac krcat slatkim kukuruzom, krumpirom, mladim lukom i mrkvicom čini ovu nevjerojatno kremastu čorbu. Dodali smo povrću i ječam. Jednu od najstarijih namirnica kojom su se hranili gladijatori da bi sačuvali energiju i snagu. A to je upravo ono što i vama treba, zar ne?

Sastojci

50
grama
Ječam
1
Kom
Stabljika celera
150
grama
Krumpir
1
Kom
Mladi luk
1
Kom
Mrkva
1
Kom
Paprika
20
grama
Maslac
200
ml
Mlijeko
280
grama
Kukuruz u konzervi
300
ml
Povrtni temeljac
1
Kom
Lovorov list

Priprema

1.
U manji lonac stavi 1 litru vode (za 4 osobe stavi 2 litre vode) da zakuha. Kad zakuha posoli i ubaci ječam. Kuhaj poklopljeno na laganoj vatri 30 minuta. Nasjeckaj celer i luk na tanke trakice i kolutiće. Očisti mrkvu i krumpir. Nasjeckaj na kolutiće i kockice. Papriku očisti od koštica i nasjeckaj na male kockice.
2.
U srednjem loncu zagrij maslac na srednjoj vatri. Ubaci mladi luk, mrkvu, celer i papriku. Dinstaj poklopljeno na srednjoj vatri uz povremeno miješanje 10 minuta.
3.
Dodaj pola kukuruza, krumpir i lovor. Ulij temeljac i 2(4) dcl vode. Posoli, popapri i kuhaj poklopljeno na laganoj vatri otprilike 20 min.
4.
U sjeckalici (blender, štapni mikser) samelji ostatak kukuruza s mlijekom. Procijedi ječam nakon 30 minuta kuhanja.
5.
Nakon 20 minuta kuhanja u lonac dodaj mješavinu kukuruza i mlijeka i ocijeđeni kuhani ječam. Kuhaj poklopljeno na laganoj vatri dodatnih 10 minuta, da se juha malo zgusne.

PHOTOS BY: Yello / Sva prava pridržana

Vezani članci

Napravi nešto zeleno već danas.

Klikni „prijavi se“
i na pravom si putu!

Copyright 2021 © Sva prava pridržana - GREEN.HR

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.