yara

Prvi autonomni električni teretni brod krenuo je na svoje prvo putovanje

GREEN_300_listici_sredina

Malen i spor, ali s velikim vjestima za čovječanstvo

Ukupna pomorska industrija, dakle međunarodna i domaća plovidba i ribarstvo zajedno, ispustila je više od milijardu tona stakleničkih plinova, što je povećanje u odnosu na 962 milijuna tona u 2012., prema posljednjim podacima Međunarodne pomorske organizacije.

Brod Yara Birkeland uspješno je isplovio! S nula emisija i, uskoro, nula posade, ovaj norveški brod službeno je i prvi, potpuno električni i u potpunosti autonomni teretni brod na svijetu!

Brod od 80 metara i nosivosti 3200 tona uskoro će započeti dvogodišnje radne pokuse tijekom kojih će biti detaljnije podešen da nauči samostalno manevrirati odnosno krajnji je cilj stvoriti brod u potpunosti bez posade, nad kojim će se kontrolu moći preuzeti na daljinu, ukaže li se za to potreba.

Dopremanjem do 120 kontejnera gnojiva iz tvornice u jugoistočnom gradu Porsgrunnu u luku Brevik udaljenu 8 Nm, eliminirat će potrebu za oko 40.000 putovanja kamionom godišnje koji se pokreću zagađujućim dizelom. Iako udaljenost koju će Yara Birkeland prijeći može biti kratka, suočit će se s mnogim preprekama. Morat će ploviti uskom fjordu i ploviti ispod dva mosta dok upravlja strujama i gustim prometom trgovačkih brodova, plovila za razonodu i kajaka, prije nego što pristane u jednu od najprometnijih norveških luka.

Svakako, obećavajući korak prema smanjenju klimatskog otiska pomorske industrije!  Trenutačno ova industrija sudjeluje u globalnim emisijama štetnih plinova s oko 2,5%. Ono što je pozitivno, jest činjenica da se u Norveškoj velika većina struje dobiva iz obnovljivih izvora (hidroelektrana) pa će se baterije Birkelanda puniti također bez emisija.

Paralelno s izgradnjom Yara Birkelanda, kemijska tvrtka Yara pokrenula je i razvoj zelenog amonijaka kao goriva bez emisija za brodarstvo.

Amonijak ima potencijal postati vodeće gorivo za međugradski prijevoz na globalnoj razini, a kao najveći svjetski proizvođač gnojiva, Yara se oslanja na amonijak za proizvodnju gnojiva.

PHOTOS BY: Yara International / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.