andrea-leopardi-z0A_IsZYXfM-unsplash

Znate li koji je grad ove godine osvojio titulu najpametnijeg u svijetu?

GREEN_300_listici_sredina

Prijavljeno 46 gradova

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Ovogodišnji najpametniji grad je argentinski Buenos Aires. Na natječaj se prijavilo 46 gradova, a Buenos Aires zasjao je na tronu.

Na dodjeli nagrada Smart City Expo World Congress koja se prije nekoliko dana održala u Barceloni, argentinski Buenos Aires proglašen je najpametnijim gradom za 2021. godinu. Grad koji broji više od 3 milijuna stanovnika gotovo kao cijela naša država zajedno, prepoznat je između ostalog po svom planu gospodarenja otpadom, potiče segregaciju otpada i dosljedno smanjuje odlaganje otpada na lokalnom odlagalištu, a u cilju razvoja modela je i kružno gospodarstvo za svaki otpad.

U glavnom gradu Argentine već od 2012. godine ulažu napore u što održivije funkcioniranje kao i promiču program oko smanjenja otpada. “Po mom skromnom mišljenju, jedna stvar koju bi gradovi trebali naučiti jest da vlada ne može raditi sama. Vlada, s privatnim sektorom, trećim sektorom, nevladine organizacije  i građani općenito, moraju se uključiti. Inače neće biti postignuti rezultati”, istaknuo je za strane medije Diego Fernández, tajnik za inovacije i digitalnu transformaciju grada. U svom govoru, također je pohvalio nevladine organizacije i mlade građane Buenos Airesa koji su uvijek iznova podizali svoj glas kako bi osvijestili ostale građane o klimatskim promjenama. “Ova nagrada je tek kap u moru za ono što sve radimo kako bismo svijet učinili održivijim i pogodnijim za život”, rekao je tajnik.

Prijave su stigle iz 46 zemalja, a u kategoriji pametnog grada bili su nominirani i Sankt Petersburg, Brazil, Sydney, Sunderland i New York.

PHOTOS BY: Unsplash / Sva prava pridržana

Vezani članci

Napravi nešto zeleno već danas.

Klikni „prijavi se“
i na pravom si putu!

Copyright 2022 © Sva prava pridržana - GREEN.HR

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.