Foto_Thomas_Mølvig_3_1197x1800 (1)

Dovršena gradnja najvećeg centra za istraživanje klime u Europi. Evo kako izgleda…

GREEN_300_listici_sredina

Prirodni materijali i multifunkcionalnost

Lemvig, gradić u Danskoj postao je jedan od glavnih centara gdje će se skupljati znanstvenici iz svih krajeva svijeta proučavajući i istraživajući klimatske promjene. Zdanje je nedavno dovršeno, a krase ga prirodni materijali, multifunkcionalnost i ponos za poviješću ovog lučkog grada.

U danskom gradiću Lemvigu ovih je dana dovršena gradnja klimatskog centra kojemu je glavni cilj suradnja privatnih i javnih tvrtki, obrazovnih institucija i civilnog društva te razvijanje novih rješenja za trenutne i buduće izazove koja se odnose na obalne klimatske izazove, zelenu energiju, kružno gospodarstvo, vodu i okoliš. Rješenja koja se mogu koristiti i širiti lokalno, regionalno, nacionalno i međunarodno. Klimatorium, kako je naziv ovog centra, je samo jedan od nekoliko centara kojima je za cilj do 2025. godine da Danska postane svjetski lider u pružanju inteligentnih, održivih i učinkovitih vodenih rješenja.

“Danska će biti centar rasta za pametna rješenja za vodu, a sve započinje upravo u Klimatoriju, gdje se klimatski inovativne tvrtke i drugi relevantni partneri okupljaju u plodnom poslovnom okruženju oko klime, vode, energije i kružne ekonomije. Kroz fantastično okruženje i mrežu preko ovog centra, partneri mogu surađivati ​​u istraživanju i obrazovanju”, tvrde čelni ljudi ovog centra.

Ono što je također posebno kod ovog centra je i sam način gradnje. Naime, većina ovog posebnog zdanja napravljena je od prirodnih materijala u prvim redovima drva kao i stakla uz minimalno korištenje betona i čelika kako bi se postigla rustikalna, ali suvremena estetika. Arhitektonska tvrtka 3XN dizajnirala je zgradu na način da se izrazi njezina prvotna funkcija, a to je središnji centar istraživanja klime i klimatskih promjena, olujnih udara kao i istraživanje vode. Također, budući da je ovaj maleni danski grad od gotovo sedam tisuća stanovnika poznat po luci i proizvodnji brodova, arhitekti su ovom građevinom ujedno odali počast lučkom nasljeđu grada. To se očitava iznad glavnog ulaza u zgradu gdje su izradili dio zdanja poput vala koji udara u obalu.

“Popločani val izrađen od drveta daje zgradi snažan identitet. I iznutra i izvana ovo mjesto udubljenog vala postaje mjesto okupljanja zaposlenika, gostiju Klimatorija, kao i stanovnika Lemviga”, izjavio je jedan od arhitekata Jan Ammundsen te dodaje kako je mnogo toga u gradnji riješeno na način da bude multifunkcionalno poput drvenog stepeništa prilagođenog da služi i kao klupice za posjetitelje.

Također, krajobrazni arhitekt koji je surađivao na ovom velebnom projektu nadzirao je uređenje okoliša i dizajn prirode oko samog centra, što uključuje i sistem obrane od poplave koji se prirodno slaže u urbano okruženje. Ono što veseli čelne ljude projekta je činjenica kako će ovo novo mjesto u Danskoj postati centar dobrih promjena za okoliš i planetu.

PHOTOS BY: 3xn.com, Thomas Mølvig, Henrik Vinther Krog, Adam Mørk, Instagram, / Sva prava pridržana

Vezani članci

Napravi nešto zeleno već danas.

Klikni „prijavi se“
i na pravom si putu!

Copyright 2021 © Sva prava pridržana - GREEN.HR

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.