greta naslovna

Prosvjedi čine razliku: Greta Thunberg utjecala na životne navike 30% Švicaraca

GREEN_300_listici_sredina

Aktivizam

Studija Švicarskog saveznog instituta za tehnologiju istražila je utjecaj klimatskih prosvjeda, koje je pokrenula Greta Thunberg, a rezultati su bili ohrabrujući. Trećina ispitanih Švicaraca izjavila je da su promijenili svoje navike vezane uz prijevoz, kupnju i recikliranje.

Fridays for Future ili “Petak za budućnost globalni je pokret za borbu protiv klimatskih promjena koji je pokrenula Greta Thunberg u ljeto 2018. godine. Greta je tada odlučila “markirati” iz škole kako bi svojim prosvjedima potaknula političare da djeluju po pitanju klimatske krize.

Greta Thunberg

Već sljedeće godine, taj pokret se proširio u globalni fenomen u koji se uključilo oko 4 milijuna učenika iz 150 zemalja. U lipnju ove godine, Greta je završila srednju školu, ali njezino naslijeđe i dalje se nastavlja školama diljem svijeta.

Podaci su ohrabrujući

Da bi se istražio širi utjecaj školskih klimatskih prosvjeda, Švicarski savezni institut za tehnologiju proveo je istraživanje među stanovnicima Švicarske o tome kako su na njihove životne navike utjecali prosvjedi u listopadu i studenome 2019. godine.

Više od 1200 osoba u dobi od 18 do 74 godine, koje nisu sudjelovale u prosvjedima, odgovaralo je na pitanja o svojim ekološkim navikama. Objavljeni rezultati pokazuju da većina sudionika ima pozitivan stav prema Greti i njezinom pokretu, a 30 posto njih je promijenilo i način života.

“Naša istraživanja pokazala su da su ljudi postali svjesniji kako njihovo ponašanje utječe na okoliš i da se značajne promjene odvijaju na individualnoj razini”, kaže Livia Fritz, istraživačica i vodeća autorica studije.

Ispitanici su izjavili da su najveće promjene bile u korištenju prijevozu, kupovini i recikliranju. Većina ih je na posao počela ići biciklima, pješice ili javnim prijevozom, a izbjegavali su i letenje avionom.  Ispitanici su također izjavili da traže lokalnu, organsku hranu, jedu više vegetarijanskih obroka i ulažu veće napore u smanjenje plastike nakon klimatskih prosvjeda.

“Istraživanje pokazalo je da ovakav oblik građanske angažiranosti kroz kolektivnu akciju može imati izravan utjecaj na društvo, potvrđujući da je takva akcija opravdana”, kaže Livia i dodaje kako su primijetili i da promjene na individualnoj razini mogu dovesti do šireg društvenog pomaka, pod uvjetom da ih istodobno podržava politika.

PHOTOS BY: Instagram / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.