Greta Thunberg ima novu knjigu, a na njoj je radila s više od stotinu znanstvenika i aktivista

GREEN_300_listici_sredina

Odriče se zarade

Najpoznatija mlada aktivistica Greta Thunberg objavila je svoju novu knjigu. "The Climate Book" priručnik je na kojem je surađivala s više od sto znanstvenika, akademika i kolega aktivista, a cilj joj je da svatko tko pročita knjigu poveže krucijalne probleme s kojima se svijet suočava u zajedničku cjelinu.

Kako je i najavila početkom godine, švedska aktivistica Greta Thunberg upravo je objavila svoju novu knjigu “The Climate Book”, a riječ je o priručniku za rješavanje svjetskih međusobno povezanih ekoloških kriza, uz doprinose vodećih znanstvenika i pisaca. Na knjizi koju je stvarala nekoliko godina surađivalo je ukupno više od 100 akademika, mislilaca i aktivista, uključujući romanopisce Margaret Atwood i Amitava Ghosha, klimatologa Saleemula Huqa i čelnika Svjetske zdravstvene organizacije Tedrosa Adhanoma Ghebreysusa.

Želim koristiti svoju platformu da podijelim stvarnost klimatske krize, da prenesem holističku sliku o tome kako se svijet mijenja i što trebamo učiniti u vezi s tim. Zato sam i napravila ovu knjigu”, istaknula je u objavi 19-godišnjakinja koja je u središte javnosti dospjela još 2018. godine kada je započela školski štrajk za klimu koji i danas traje.

Greta Thunberg

“The Climate Book” ima za cilj pomoći čitateljima da povežu glavne probleme u zajedničku točku, a odnose se na prijetnju klimi, okolišu, održivosti i domorodačkom stanovništvu. Kako tvrdi njezina autorica, knjiga je namijenjena i kao vodič za razumijevanje i aktivizam. I Šveđanka Greta u knjizi je podijelila svoja iskustva i vlastite priče o učenju, demonstriranju i otkrivanju greenwashinga diljem svijeta. 

Nedavno je Greta za BBC izjavila kako ne želi postati političarkom zato što je za nju to toksičan svijet, ali je i priznala kako često i sama zna “puknuti” pod pritiskom. “Ako mislite da sve nade svijeta počivaju na plećima izgorjelih tinejdžera, to nije baš dobro”, izjavila je Thunberg koja kaže kako neće sudjelovati na klimatskom summitu COP27 idući mjesec u Egiptu. “Nisam tamo potrebna. Bit će i drugih ljudi koji će prisustvovati, iz najugroženijih područja. I mislim da je njihov glas tamo važniji”, tvrdi aktivistica i autorica knjige čiji sav prihod oko zarade ide u zakladu “Greta Thunberg”. “Ja neću zaraditi od knjige, svi tantijemi idu u dobrotvorne svrhe”, zaključuje. 

PHOTOS BY: Unsplash, Instagram, amazon.uk / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.