Leonardo DiCaprio predvodi koaliciju za obnovu otočja Galapagos

GREEN_300_listici_sredina

43 milijuna dolara za obnovu

Koalicija od oko 40 partnera prikupila je 43 milijuna dolara za obnovu otočja Galapagos. Među organizacijama koje vode projekt je Re:wild, grupa čiji je suosnivač glumac Leonardo DiCaprio.

Ovaj projekt podudara se s nedavnim urušavanjem Darwinova luka, atraktivnog prirodnog mosta koji se nalazio na manje od kilometra od glavnog područja Darwinova otoka, zbog prirodne erozije. Otoci su inače poznati po svojim endemskim vrstama i pomogli su znanstvenicima da razumiju evoluciju i ekologiju svijeta.

Mnoga staništa na otocima Galapagos oštećena su ljudskim aktivnostima i unošenjem stranih vrsta. Re:wild, grupa nastala u suradnji Global Wildlife Conservation i Leonarda DiCaprija, sada surađuje s drugim organizacijama na vraćanju Galapagosa u prvobitno stanje. Koalicija ima tri prioriteta u namjeri da obnovi otoke. Ciljevi uključuju obnavljanje otoka Floreana, povećanje populacije kritično ugroženih ružičastih iguana i jačanje morskih rezervi na tom području. Od svih otoka na Galapagosu, otok Floreana najviše je degradiran ljudskim aktivnostima.

Iako će se početni naporni na obnovi fokusirati na otok Floreana, grupa se planira kasnije proširiti na ostale otoke. Rani ciljevi uključuju ponovno uvođenje 13 vrsta koje su izumrle i daljnje povećanje populacije 54 ugrožene vrste na otoku. Tijekom sljedećeg desetljeća projektom se želi obnoviti dvadesetak otoka i preokrenuti pad od 250 ugroženih vrsta. “Obnova divljine uključuje cjelovita rješenja za uklanjanje barijera i ponovno uspostavljanje živih populacija divljih životinja i netaknutih, funkcionalnih i otpornih ekosustava koji učinkovito integriraju ljude”, navedeno je u priopćenju koje je izdao Re:wild.

DiCaprio se nada da će iskoristiti svoj utjecaj na društvenim mrežama da potakne projekt. S Ukupno više od 86 milijuna pratitelja na Instagramu, Twitteru i Facebooku, najavio je da će njegove profile na društvenim mrežama preuzeti Paula A. Castaño, veterinarka i biologinja koja živi na Galapagosu. “Uzbuđen sam što ću podijeliti rad njezinog tima i podržati dugogodišnji napor da se zaštite i obnove ovi kultni otoci, zajedno s timom u Re:wild”, rekao je DiCaprio.

Castaño je pohvalila napore koalicije, rekavši da to neće samo pomoći u spašavanju otoka, već će pružiti i lekcije koje se mogu primijeniti i na drugim područjima. Također naglašava potrebu da se uskoro poduzmu konkretne mjere. „Vrijeme istječe za toliko vrsta, posebno na otocima gdje su njihove male populacije ranjive i ugrožene“, rekla je u izjavi.

PHOTOS BY: Unsplash, Pexels, Pixabay, Instagram / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.