dimitry-b-tRGqh8cHanA-unsplash

Njemačka pomaže u pokretanju fonda za zaštitu biološke raznolikosti

GREEN_300_listici_sredina

M.B.

30 prema 30

Njemačka je u srijedu pomogla pokrenuti novi fond od milijardu dolara za borbu protiv brzog iscrpljivanja globalne biološke raznolikosti, jer su zemlje propustile ključne ciljeve očuvanja kopna i mora, ali se pripremaju za pojačavanje napora u desetljeću koje slijedi.

Zaštita biološke raznolikosti porasla je na globalnom planu, ne samo zato što znanstvenici kažu da uništavanje udaljenih prirodnih staništa olakšava širenje bolesti poput novog koronavirusa na ljude kad dođu u bliži kontakt s drugim vrstama. Ujedinjeni narodi nadaju se da će na sljedećem sastanku Konvencije o biološkoj raznolikosti u Kini u listopadu osigurati sporazum o zaštiti i očuvanju 30% zemlje i vode do 2030. godine.

“Koncept ’30 do 30 ‘prilično je velik politički zahtjev, ali trebamo ove vrste ciljeva jer su savršeni način da se iskoristi politička volja”, rekao je James Hardcastle, konzervator iz Međunarodne unije za zaštitu prirode ( IUCN). “Imamo dobre nade za sporazum, ali apsolutno moramo vidjeti predanost učinkovitom očuvanju, a to uključuje pravednost i pravičnost”, rekao je.

Od 2010. godine, zemlje su kolektivno uspjele dodati gotovo 21 milijun kvadratnih kilometara – površinu veličine Rusije – globalnoj mreži zaštićenih zemalja, dovodeći trenutni ukupan iznos do gotovo 17% kopnene mase Zemlje, stoji u izvješću o napretku objavljenom ovaj tjedan od strane IUCN-a. Ipak, manje od 8% ovih zemalja je povezano – nešto što se smatra ključnim za ekološke procese I sigurno kretanje divljih životinja. Područja zaštite mora bila su 7%, ispod cilja od 2020. godine od 10%.

Pouzdano financiranje

Da bi se ove brojke povećale kako bi se postigao cilj od 30%, trebat će međunarodna suradnja i financiranje, rekli su stručnjaci. Već se 50 zemalja, uključujući Sjedinjene Američke Države, obvezalo podržati inicijativu “30 prema 30”, ali s malo specifičnosti. Javni i privatni investitori započeli su u srijedu Legacy Landscapes Fund (LLF), čiji je početni ciljni prikupljanje kapitala milijardu dolara.

Cilj fonda je “osigurati trajno, pouzdano osnovno financiranje za najmanje 30 glavnih žarišta biološke raznolikosti u Africi, Aziji i Latinskoj Americi”, rekao je Gerd Müller, njemački savezni ministar za gospodarsku suradnju i razvoj. U početku zasnovan s 99 milijuna američkih dolara od njemačke vlade i 30 milijuna američkih dolara od privatnih ulagača, fond aktivno traži druge javne i privatne donatore, rekao je. Stručnjaci kažu da su najveća prijetnja biološkoj raznolikosti ljudske aktivnosti poput krčenja šuma, zagađenja, lova i ribolova te drugi čimbenici poput invazivnih vrsta. Procjenjuje se da će se od 2 milijuna vrsta, oko polovice suočiti s izumiranjem u narednim desetljećima. Milijuni nepoznatih vrsta također bi mogli dočekati sličnu sudbinu.

Znanstvenici su pozvali na veću svijest javnosti o ovom masovnom izumiranju

Novo istraživanje Svjetskog fonda za prirodu (WWF) i Economist Intelligence Unit otkrilo je kako se javno raspoloženje mijenja u korist očuvanja, što je najdramatičnije na tržištima u usponu, poput Indije i Indonezije, gdje su vijesti, pretraživanja na Googleu i javne peticije povezane s bioraznolikošću znatno povećane posljednjih godina.

PHOTOS BY: Unsplash / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.