Zajedno protiv morskog otpada_Silba (6)

Projekt ‘Zajedno protiv morskog otpada’ i ove godine ima sjajne rezultate!

GREEN_300_listici_sredina

Projekt nastavlja s hvalevrijednim radom

Ususret novoj sezoni ljetovanja, tvrtke Henkel i Kaufland s Društvom istraživača mora 20.000 milja očistili su podmorje i obalu otoka Silbe i tako drugu godinu za redom poslali glasnu poruku koja je ujedno i krovno ime projekta - da samo zajedno možemo učiniti nešto protiv morskog otpada.

U vikendu u kojem se simbolično slavio i Dan planete zemlje, odrađene su akcije čišćenja obale na sjeveroistočnoj strani otoka uz uvalu Drage te akcija čišćenja podmorja na zapadnoj strani otoka na području lokalne lučice te glavnog pristališta za brodove na području Žalića.

Ove lokacije smo odabrali jer su poznate po naplavinama otpada iz mora. To je, nažalost, konstantna pojava, posebice nakon snažnih razdoblja bure koja prouzrokuje valove koji na obalu naplave raznorazne oblike otpada, ponajviše plastičnog”, objasnila je Barbara Čolić, dopredsjednica udruge Društva istraživača mora, koji su zajedničkim snagama s udrugom Aurelia i lokalnom zajednicom otoka Silbe još jednom napravili ogroman posao.

Desetak mladih volontera, studenata Sveučilišta u Zadru te desetak predstavnika lokalne zajednice prikupilo je iznimno velike količine  – 10 kubika, pretežito plastike na području obale kod Drage te u podmorju kod lokalne lučice i glavnog trajektnog pristaništa oko kubik otpada, uglavnom guma i ostataka metalnih konstrukcija kao i sveprisutne plastike. S ovim brojkama, jedno je jasno – ovaj projekt koji je započeo prošle godine na otoku Ižu ima veliku budućnost.

Nakon prodajne akcije u poslovnicama Kauflanda u kojim su, od 15. siječnja od 28. veljače, sudjelovali svi kupci Fa i Schauma proizvoda, stiglo je ovo veliko finale projekta.

Dobro poznati projekt Društva 20.000 milja već se može pohvaliti uspješnim čišćenjem lokalnih lučica od otpada na otocima Olib, Silba i Ist, a nakon prošlogodišnjeg zajedničkog projekta u kojem smo čistili Iž, postalo nam je jasno da se njihovim akcijama ne uklanja samo otpad već se i educira otočane o opasnostima koje prijete od otpada u moru. Ovom nacionalom akcijom koju smo pokrenuli zajedno s  Kauflandom, educiralo se i građane o količinama otpada koje više nisu nezamjetne”, dodala je Sustainability Managerica tvrtke Henkel,  Marijana Jakoliš Mazanek. Društvo istraživača mora 20000 milja okuplja ambiciozne, svestrane i kreativne istraživače čiji je primarni interes područje biologije mora.

Članovi Društva imaju bogato iskustvo u organiziranju i provođenju projekata, u stručnom i u organizacijskom smislu stoga ne čudi da su i ove godine rezultati dvodnevnog čišćenja sjajni. Zahvaljujući ekološkoj akciji „Zajedno protiv morskog otpada“, Silba će sada biti ljepša i čišća. Iako malen otok u zadarskom arhipelagu koji slovi kao miran, gotovo meditativan otok, gdje nema ni jednog automobila, otpad koji dolazi s mora nije ga zaobišao.

PHOTOS BY: Press / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.