28716581

Netko je u Istri izvadio desetke ježeva iz mora i bacio ih na obalu da uginu

GREEN_300_listici_sredina

Slučaj prijavljen Inspekciji

Iako su znak čistog mora, većina bježi kada ih ugleda, ali to samo znači da smo mi došli na njihov teritorij, a ne obrnuto. Očito je to netko u Ližnjanu zaboravio.

Nepoznata osoba iz mora je izvadila desetak ježeva i ostavila ih na plaži da uginu. Članovi udruge Zelena Istra, koji su slučaj i objavili, pozvali su Pomorsku policiju, a sve su prijavili i Inspekciji zaštite prirode.

Slučaj se dogodio u Ližnjanu, a tamošnje mještanke udruzi su prijavile slučaj i ježince vratile u more.

“Pokupile su ih s plaže i vratile nazad, na lokaciju koju je bolje javno ne objaviti, da ne bi netko krenuo u ponovnu akciju. Smatramo da zbog elementarnog poštovanja prema prirodi i svim oblicima života postoje puno prihvatljiviji načini da se ukloni potencijalna opasnost koju ježinci predstavljaju za kupače – na primjer, njihovo premještanje u dubinu”, poručili su iz Udruge, potpuno zgroženi ovim događajem.

Simbol čistog mora 

Morski ježevi simboli su čistoga mora. Na području Jadrana živi 20 vrsta, dok je u našem moru najčešći morski ježinac. Ovaj beskralježnjak voli pjeskovita dna do 100 metara dubine, a kroz vrijeme je razvio različite prilagodbe koje mu pomažu da prežive.

Jedna od njih je djelomična mogućnost regeneracije, što znači da morski ježevi mogu regenerirati otpale bodlje, ali ne i jako oštećenu čahuru.

Iako su znak čistog mora, većina bježi kada ih ugleda, ali to samo znači da smo mi došli na njihov teritorij, a ne obrnuto. Očito je to netko u Ližnjanu zaboravio.

PHOTOS BY: Zelena Istra / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.