žuta
žuta

Privlači li žuta boja doista morske pse?

GREEN_300_listici_sredina

Yum yum yellow

Istraživanje dvaju australskih sveučilišta pokazalo je da su morski psi "potencijalno potpuno slijepi na boje". Ipak, oni jako dobro vide kontraste.

Možda ste nekada čuli za izraz “yum yum yellow”, koji je skovan u Americi, a označava teoriju da morske pse privlači žuta boja.

Pa, je li ona doista istinita?

Istraživanje dvaju australskih sveučilišta pokazalo je da su morski psi “potencijalno potpuno slijepi na boje”. Ipak, oni jako dobro vide kontraste, što znači da će svaka svijetla boja na zamagljenom pozadinskom prostoru biti izuzetno vidljiva za njih. Takve pojave privlače njihovu pažnju. A s obzirom na to da morski psi nemaju prste da istraže nove i zanimljive stvari, koriste svoje zube.

Dakle, nije važna boja, već njezina nijansa. A što se tiče “yum yum žute”, ona se često koristi za peraje instruktora ronjenja kako bi oni bili što vidljiviji, ili za drugu važnu opremu poput rezervnih izvora zraka.

Ako brinete zbog morskih pasa i ne želite privući njihovu pažnju, možete se držati tamnih boja, poput crne ili plave. One neće raditi preveliki contrast pod vodom i osigurat će vam da se uklopite u okolinu. Također biste trebali izbjegavati nošenje kontrastnih uzoraka.

Što još privlači morske pse?

U okruženju gdje je prisutno mnogo morskih pasa, preporučuj se da izbjegavate nošenje sjajnih metalnih predmeta tijekom ronjenja, kaže portal Down to Scuba. Ti predmeti mogu reflektirati sunčevu svjetlost i stvarati vrlo vidljive bljeskove koji bi mogli biti zanimljivi morskom psu. Morski psi primjećuju te bljeskove svjetlosti i pretpostavljaju da je to sunčeva svjetlost koja se odbija od ljuskica ribe – njihove uobičajene večere.

Ipak, nema razloga za brigu, barem ne ako se kupate u Jadranu. Morski su psi ugrožena vrsta, a u Jadransko more ih navraća čak 33 vrste, od kojih su samo tri potencijalno opasne – velika bijela psina, psina dugonosa i atlantska psina, ali oni tek iznimno rijetko zalutaju za većim brodovima, najčeše tijekom zimskih mjeseci.

PHOTOS BY: Pexels / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.