pexels-ben-phillips-4781942

Otkriveno je da su morski psi čekićari jedine ribe koje pri ronjenju ‘zadržavaju dah’

GREEN_300_listici_sredina

Ima ih i u dubinama Jadrana

Znanstvenici su pratili morske pse jedinstvenim uređajima koji analiziraju njihovo ponašanje. Zaključili su kako životinje zatvaraju škrge kako bi zadržale tjelesnu temperaturu.

Morski psi čekićari (Sphyrna lewini) razvili su jedinstvenu metodu za izbjegavanje gubitka tjelesne topline kada rone u potrazi za plijenom u dubokim, hladnim vodama: oni zatvaraju svoje škrge. Oni su tako jedine ribe koje zadržavaju dah, otkrili su znanstvenici.

Čekićari, kojih u malim količinama ima i u najvećim dubinama Jadrana, se kao i brojne druge ‘hladnokrvne’ životinje suočavaju se s izazovom kako očuvati svoju tjelesnu temperaturu kako bi im metabolizam bio dovoljno aktivan za lov kada voda u kojoj plivaju može biti samo nekoliko stupnjeva iznad ledišta.

Prilagodba za dubine

“Najbrža točka gubitka topline je za sve ribe uvijek na škrgama”, kaže Mark Royer, postdoktorski istraživač fiziologije i ponašanja morskih pasa na Havajskom institutu za morsku biologiju, a prenosi časopis Nature. Zbog velike količine tople krvi koja teče kroz škrge, one su “u suštini samo ogromni radijatori pričvršćeni za glavu ribe”, kaže on.

Neke su ribe, poput tune i velikih bijelih psina, razvile specijalizirane sustave za izmjenu topline na škrgama koji izbjegavaju gubitak previše tjelesne topline. Čekićar nema tu prilagodbu, a roni i na dubine od oko 800 metara.

Kako bi razumjeli kako se morski psi nose s promjenama temperature, Royer i njegovi kolege razvili su uređaj koji se sastoji od instrumenata koji mjere dubinu, temperaturu vode, položaj i kretanje, kao i sonde ugrađene u mišiće u blizini leđne peraje koja bilježi temperaturu u jezgri morskog psa. Uređaj je dizajniran da se nakon nekoliko tjedana odvoji, ispliva na površinu i pošalje signal s informacijama.

Oscilacije u temperaturi

Tri morska psa čekićara s obale Havaja označena su uređajem.

Tim znanstvenika je izvijestio da bi morski psi zaronili duboko u more nekoliko puta i ostali tamo pet do sedam minuta. Tjelesna temperatura ostala je konstantna veći dio ronjenja sve do završne faze njihovog izrona natrag u toplije vode, kada bi brzo opadala.

Royer sugerira da morski psi održavaju svoju unutarnju temperaturu stabilnom tako što jednostavno ne otvaraju škrge ili usta tijekom ronjenja; učinkovito “zadržavajući dah”. “Ako vam voda ne ide preko škrga, tada nećete ispuštati tjelesnu toplinu u okoliš”, kaže on.

PHOTOS BY: Pexels / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.