Znamo da omega-3 masne kiseline ljudskom organizmu čine veliku dobrobit. Lan i laneno ulje vrlo su bogati ovim nutrijentima, a ako ih kombinirate s proteinima, odlična su prevencija za razne bolesti. Ovo nije samo priča, što je i dokazala poznata njemačka biokemičarka Johanna Budwig koja je još 1950-ih godina, na temelju vlastitih istraživanja, otkrila recept za kremu koja čini čuda za ljudski organizam, a koju je i sama konzumirala i doživjela duboku starost od 94 godine.
Svoj je život posvetila biokemiji, a otkrila je način detektiranja masnoće u krvi i dokazala važnost esencijalnih masnih kiselina po zdravlje. Njezina ljekovita krema, koju je preporučivala kao idealni doručak, i danas se koristi, kao prevencija, ali i lijek u mnogim patološkim stanjima organizma.
Johanna Budwig uvidjela je da laneno organsko ulje, lanene sjemenke i nemasni kravlji sir daju dobitnu kombinaciju, koja zbog međusobnog djelovanja ovih sastojaka pomaže našem tijelu da najbolje apsorbira esencijalne kiseline. Znanstvenica je razvila i program prehrane u kojem preporučuje mediteransku prehranu i izbjegavanje masnoća životinjskog porijekla.
Za doručak preporučuje svoju kremu od lanenog ulja, lana i nemasnog kravljeg sira, ali inzistira na tome da se ovo jelo jede svježe pripremljeno i da se višak nikako ne ostavlja za sljedeći obrok.
Recept za Budwiginu kremu
- 4 žlice svježeg zrnatog sira
- 2 žlice organskog lanenog ulja
- 1 žlica lanenih sjemenki
- voće i orašasti plodovi po želji
Kako biste dobili dobre rezultate, sastojke trebate dodavati po određenom redoslijedu. U posudu stavite svježi sir, prelijte ga lanenim uljem i dobro promiješajte štapnim mikserom dok ne dobijte kremastu teksturu, a ulje bude sljubljeno sa sirom. Sjemenke lana sameljite u mlincu za mljevenje kave pa preko njih prelijte kremu od sira i lanenog ulja.
Potom ručno promiješajte sastojke pa preko svega dodajte voće po izboru i orašaste plodove. Ovaj biste doručak trebali pojesti najkasnije 20 minuta od pripreme, i nemojte ga jesti s drugim izvorima bjelančevina I masti, već kao zaseban obrok, ujutro natašte.