Image: 159503718, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no

Prema drevnim Majama svijet je nastao na današnji dan: Evo što nam još pokazuje njihov mistični kalendar

GREEN_300_listici_sredina

Na današnji dan 3114. godine prije Krista

S majanskim kalendarom bile su povezane poznate teorije o kraju svijeta 2012. godine, koje se očigledno nisu obistinile.

Prema drevnom vjerovanju Maja današnji je svijet stvoren na današnji dan 3114. godine prije Krista. Do ovog su datuma došli na temelju ranijeg kalendara naroda Mixe-Zoque.

Njihova buduća astronomska predviđanja temeljila su se na pomnim promatranjima neba, no tu treba istaknuti da je ono proizlazilo iz razumijevanja načina na koji funkcionira svemir, a to je shvaćanje vremena kao cikličnog, a ne linearnog.

Kako stoji u Svjetskoj povijesnoj enciklopediji, Maje su vrijeme promatrale kroz živote svojih bogova. Na isti način na koji su se bogovi Maja rađali i razvijali, a zatim umrli da bi se ponovno rodili, tako su godine slijedile isti tijek.

Kalendar Maya sadrži dva zasebno radna kalendara koji funkcioniraju istovremeno: Haab, ili građanski kalendar od 365 dana u razdoblju od 18 mjeseci po 20 dana te Tzolkin, ili sveti kalendar, od 260 dana podijeljenih u tri skupine mjeseci po 20 dana.

Hram II, arheološko nalazište Maja, Tikal, Gvatemala, Srednja Amerika
Živimo u 14. b’ak’tunu

Haab i Tzolkin rade zajedno, poput zupčanika isprepletenih u stroju, kako bi stvorili ono što je poznato kao Kalendarski krug.

Ovaj je drevni narod kreirao svoj kalendar baziran na broju 20, a najduži vremenski odsječak za koji su imali ime bio je tzv. b’ak’tun.

Ruševine drevnog grada Maja u Tulumu u Meksiku.

Naime, jedan b’ak’tun ima 144.000 dana tj. traje nešto više od 394 naše godine. Prvi b’ak’tun počeo je sa stvaranjem svijeta, a mi danas živimo u 14. b’ak’tunu, koji je nedavno počeo (krajem 2012. godine), navodi Povijest.hr.

Pri tome, valja istaknuti da su s majanskim kalendarom bile povezane poznate teorije o kraju svijeta 2012. godine, koje se očigledno nisu obistinile.

‘Ciklični ples vremena’

No, arheolog sa Sveučilišta u Bostonu William Saturno i student Sveučilišta u Bostonu Maxwell Chamberlain, otkrili su 2012. godine na nalazištu Xultun u Gvatemali posebnu prostoriju. Vjeruje se da je riječ o kalendarskoj radionici Maja koja datira iz 800. godine prije Krista.

Slike i natpisi na zidovima sobe pokazuju da se kalendar Maja proteže daleko nakon 2012. godine i da se smatra da su budući b’ak’tuni već u tijeku u velikom cikličkom plesu vremena.

El Caracol, drevna majanska zvjezdarnica u Meksiku

Prema Davidu Stuartu, stručnjaku za hijeroglife na Sveučilištu Texas u Austinu:

“Kalendar Maja će se nastaviti i nastavit će i dalje milijarde, trilijune, oktilione godina u budućnost”.

Mjesecima i godinama kalendara Maja nad svakim je upravljao određeni bog i, budući da su se ti bogovi vječno ponavljali, osiguravali su kontinuitet energije svog određenog mjeseca, a time i dalje- godinama.

PHOTOS BY: Profimedia / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.