zn16122022_5

Zavirite u kalendar za 2023. godinu s očaravajućim fotografijama domaćih meteofotografa

GREEN_300_listici_sredina

Novi kalendar Državnog hidrometeorološkog zavoda

Državni hidrometeorološki zavod objavio je kalendar za 2023. godinu s očaravajućim prizorima ulovljenim fotoobjektivom domaćih meteofotografa. Dvanaest najljepših fotografija krasi tradicionalni peti kalendar DHMZ-a, a priroda i njezine (ne)prilike glavna su i neiscrpna inspiracija.

Ništa kao priroda ne može toliko oduševiti, ali i šokirati. Tome svjedoči i novi kalendar Državnog hidrometorološkog zavoda koji ima svoj novi, peti po redu tradicionalni kalendar s fotografijama naših meteofotografa koji su uspjeli uhvatiti taj savršeni trenutak u kojem se spajaju prirodne ljepote Hrvatske i vremenske (ne)prilike nad njom.

Fotografija za siječanj: Zamrznuti Senj, Senj. Autor: Šimun Pavić

Kako stoji na stranicama DHMZ-a izbor fotografija nije bio nimalo lak, a izabrano je 12 najljepših fotografija iz Hrvatske koje su autori prijavili na natječaj Svjetske meteorološke organizacije (WMO). Neki od autora već su poznati i djeluju još od prvog kalendara, ali ima i mnogo novih.

Ovogodišnjih 12 veličanstvenih kako ih iz DHMZ-a nazivaju, su redom pojavljivanja njihovih fotografija u našem kalendaru za 2023. godinu: Šimun Pavić, Danijel Palčić, Sandra Polić Živković, Ivica Meglić, Miroslava Novak Hranjec, Ivan Ranogajec, Sandro Puncet, Aleksandar Gospić, Goran Gašparac, Miroslav Zadravec, Šime Barešić i Romeo Ibrišević.

Fotografija za listopad: Divlja noć na Jadranskome moru; Stari Grad, Hvar. Autor: Miroslav Zadravec

“Njihove fotografije još jednom nas podsjećaju kako živimo na prekrasnom dijelu Zemlje te kako je priroda najljepši i najbolji umjetnik. Tijekom 2023. očekujemo završetak EU strukturnih projekata koje provodimo (METMONIC, AIRQ i VEPAR) stoga smo se u kalendaru osvrnuli na neka od najvažnijih postignuća vezanih za projekte modernizacije sve tri naše motriteljske mreže: meteorološku, hidrološku te mrežu za trajno praćenje kvalitete zraka.”, ističu iz DHMZ-a, čiju naslovnicu novog kalendara krasi hrvatski geofizičar, Andrija Mohorovičić, koji je proveo prvu modernizaciju mreže meteoroloških mjerenja u Hrvatskoj. Cijeli kalendar možete vidjeti ovdje.

Fotografija za studeni: Čarobno jutro, Rakovica. Autor: Šime Barešić

PHOTOS BY: meteo.hr / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.