Kada biramo sastojke za kolače, i tada možemo uvijek pronaći namirnice koje će slasticama dati “dodanu vrijednost”, odnosno nutritivno bogat sastav. Rogač je upravo jedna od takvih namirnica, a osim što je bogat kalcijem i kalijem, sadrži velike količine vitamina B2 te zbog tanina, pektina i lignina blagotvorno djeluje na probavni sustav i iznimno je učinkovit kod suzbijanja probavnih tegoba i mučnine.
Zbog svoje prirodne slatkoće, ako dodate rogač u slastice, možete smanjiti udio šećera ili zasalđivača, pa čak ih i potpuno maknuti iz recepta, a dobit ćete ukusan i sladak desert. Na društvenim mrežama pronašli smo pravu poslasticu s rogačem, narančom i bez brašna, za koju vjerujemo da će vas oduševiti.
Priprema je jednostavna i brza, a sve namirnice su dostupne. Recept idealan za pripremu brzog deserta.
Za “biskvit”
- 3 jaja
- 2 žlice šećera u prahu
- žličica praška za pecivo
- 100 g mljevenog rogača
- 100 g naribane čokolade
- 100 g mljevenih badema
- sok od dvije naranče i naribana kora jedne naranče
Za čokoladnu glazuru
- 200 g crne čokolade
- 60 g maslaca
- 3 žlice vode
Jaja izmiješajte sa šećerom. Dodajte mljevene bademe, mljeveni rogač, koricu i sok od naranče pa sve zajedno izmijšajte. Posudu za pečenje namažite maslace i pobrašnite. Izlijte smjesu i pecite kolač na 180 stupnjeva 20-ak minuta.
Izvadite iz pećnice. Na pari otopite čokoladu, koju ste razlomili na komadiće, maslac i vodu. Izmiješajte da se sve dobro “spoji”.