pexels-rfstudio-3618606

Postoje dvije vrste krema za sunčanje, a ova je bolja u vrijeme visokih temperatura

GREEN_300_listici_sredina

Savjetuju dermatolozi

S obzirom na to da su svjetske temperature ovog ljeta rekordno visoke, možda biste trebali razmisliti koju kremu za sunčanje koristite, smatraju stručnjaci.

Kreme za sunčanje nisu sve iste. Postoje dvije glavne vrste – mineralne i kemijske kreme, a svaka od njih drukčije se bori s ultraljubičastim (UV) zrakama. Tijekom iznimno visokih temperatura, a kojim smo ovo ljeto svjedočili, te razlike mogu biti izrazito važne.

Kako djeluju kreme za sunčanje?

Mineralne kreme za sunčanje sadrže cinkov oksid ili titanijev dioksid. Oni stvaraju barijeru koja reflektira UV svjetlo prije nego ono prodre u kožu. Budući da se mineralne kreme za sunčanje ne upijaju, starije formule često su ostavljale mastan trag na koži.

Novije formulacije, napravljene od mineralnih nanočestica, “bolje se utrljavaju u kožu”, kazala je za Reuters dr. Jacqueline Watchmaker, dermatologinja i glasnogovornica Američke akademije za dermatologiju (AAD).

S druge pak strane, oni koji ne vole gušću teksturu mineralnih krema za sunčanje često koriste novije formule s lakšom teksturom. Sastojci u takvim kremama za sunčanje stvaraju tanki zaštitni film koji upija UV zrake i mijenja njihovu strukturu, pretvarajući ih u toplinu prije nego što prodru u kožu.

Ali u konačnici, same kemikalije se apsorbiraju u krvotok, a zdravstveni dužnosnici kažu da su potrebna dodatna istraživanja kako bi se razumio njihov utjecaj na zdravlje uslijed dugotrajne uporabe.

‘Najbolja je ona koju ćete redovito koristiti’

Obično je “najbolja vrsta kreme za sunčanje ona koju ćete koristiti uvijek iznova”, savjetuje AAD na svojoj web stranici.

Preporučuje se korištenje bilo koje vodootporne kreme za sunčanje sa zaštitnim faktorom (SPF) od 30 ili više, koja nudi zaštitu širokog spektra od UVA zraka, koje dovode do preplanulosti i znakova starenja te UVB zraka, koje dovode do opeklina od sunca.

No, tijekom ekstremnih toplinskih valova, kada temperature prijeđu 32 stupnja Celzijusa, uz visoku vlažnost, poželjnije su mineralne kreme za sunčanje (sa “starijom“ formulom), prema Watchmakeru i dr. Rossu Raduskyju iz Dermatology Treatment & Research Center u Dallasu.

Za one s osjetljivom kožom

Kemijska sredstva za zaštitu od sunca mogu izgubiti sposobnost filtriranja kada su izložena ekstremno visokim temperaturama, rekao je dr. Radusky, također član Američke akademije za dermatologiju (AAD).

Ističu da je izrazito važno kremu ne držati na direktnom suncu, budući da dugotrajno izlaganje može nepovratno promijeniti fizičke karakteristike kemijske kreme za sunčanje, što rezultira smanjenom učinkovitošću.

Osim toga, osobe koje imaju osjetljivu kožu trebale bi se odlučiti za mineralne kreme, preporučuje AAD.

PHOTOS BY: Unsplash, Pexels / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.