will-truettner-OPbsDy95hFw-unsplash

Zaštitite kožu od sunca: Ovo voće i povrće vam u tome može pomoći

GREEN_300_listici_sredina

'Prirodni SPF'

Kako bi kožu prirodno zaštitili, prvenstveno je potrebno izbjegavati izlaganje suncu u vrijeme kada je štetno UV zračenje najjače (u periodu od 10-17 sati).

Postoji mnogo vrsta voća i povrća koje su ujedno prirodni zaštitnici kože. Drugim riječima, djeluju poput kreme za sunčanje sa zaštitnim faktorom, boreći se unutar tijela protiv oštećenja uzrokovanih suncem.

Tvari koje stvaraju pigmente, odnosno boje, u voću i povrću nazivaju se antioksidansi, koji pomažu u zaštiti stanica od oštećenja, navodi AmericanSpa.
Svima je, pak, poznato da dugotrajno izlaganje suncu može izrazito negativno djelovati na našu kožu.

No, voće poput lubenice, borovnica, manga i dinje bogato je hranjivim tvarima koje mogu zaštiti naš organizam. Osim toga, rajčica, lisnato zeleno povrće, mrkva i slatki krumpir također pružaju zaštitu od sunca. Zeleni čaj, bademi, pistacije i jabuke također se nalaze na toj listi.

Voće i povrće kao prirodni SPF

Brojne studije pokazuju da konzumacija ove hrane jednom tjedno može značajno smanjiti sunčane pjege i bore te čak popraviti već postojeća oštećenja.

Koje su to moćne hranjive tvari u ovoj hrani?

Oni uključuju vitamin C (u bobičastom voću i jabukama), beta-karoten u žutoj i narančastoj hrani (mrkva i slatki krumpir) te likopen u rajčicama i lubenici. Bademi i pistacije, pak, sadrže visoke doze vitamina E koji je važan za stanice kože.

Ipak, konzumacija hrane koja je bogata vitaminima i hranjivim tvarima za zaštitu od sunca jednako je važna kao i korištenje kreme za sunčanje. Najbolje je kombinirati kremu za zaštitu od sunca te navedene namirnice.

Kako bi kožu prirodno zaštitili, prvenstveno je potrebno izbjegavati izlaganje suncu u vrijeme kada je štetno UV zračenje najjače (u periodu od 10-17 sati).

PHOTOS BY: Unsplash, Pexels / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.