james-day-ECyvZuZeLGc-unsplash

Postavili kontejnere koji “viču” na građane ako krivo razvrstavaju otpad. Bismo li ih i mi trebali uvesti?

GREEN_300_listici_sredina

Još su k tome i ugljično neutralni

Za podzemne spremnike već smo čuli, ali za podzemne ugljično neutralne spremnike koje još k tome obavještavaju ako ste u njih ubacili krivu vrstu otpada, e to nam je novost. Upravo takvi pametni kontejneri ovih se dana postavljaju u glavnom gradu Rumunjske. Budući da mi u mnogočemu volimo kopirati druge zemlje, jesu li ovi spremnici možda razlog za "plagijat"?

Lokalne vlasti u jednoj podopćini u Bukureštu najavile su novi projekt postavljanja pametnih kanti za recikliranje. Kante će biti postavljene ispod zemlje i imat će mnoštvo zanimljive digitalne tehnologije, uključujući senzore koji mogu otkriti je li smeće postavljeno u dobru kantu. Dodatno, podzemne kante u glavnom gradu Ruminjske će osloboditi ulični prostor, a smanjiti karakterističan miris oko velikih kontejnera za smeće. Prve kante za smeće već su postavljene u naselju Pajura, a vlasti planiraju postupno proširivati ​​njihov doseg.

U mnogočemu posebne

Prema službenom priopćenju, pametne kante za recikliranje imat će sustav elektroničkog pristupa za lokalne korisnike, ali podatci će se moći prenositi na daljinu pa će lokalne komunalne službe biti u pripravnosti u svakom trenu. Kontejneri će također imati sustav upozorenja za otkrivanje prelijevanja smeća. Osim toga, budući da su pod zemljom, svaki kontejner ima dizalicu  kako bi se spremnici lako mogli isprazniti. Definitivno najupečatljiviji segment ovih pametnih kanti je da će moći otkriti je li smeće unutar njih nepropisno ili pravilno odvojeno.

Fotonaponski sustav

Sve te elektroničke komponente napajat će fotonaponski sustav, čineći pametne kante također ugljično neutralnima kako bi što više bile održive. Svaki spremnik ima kapacitet od 3 kubna metra, a odvajat će smeće na miješani i biorazgradivi otpad, plastiku i metal, papir i karton te staklo. “Kontejneri će poboljšati kvalitetu života u četvrtima i eliminirati neugodan miris otvorenih uličnih kanti za smeće. Dodatno, time bismo omogućili više javnog prostora u stambenim četvrtima na nogostupima i ulicama”, istaknula je gradonačelnica Sektora 1 u Bukureštu, Clotilde Armand za medije.

PHOTOS BY: Unsplash, Facebook / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.