ghr_post

Isprobali smo aplikaciju koja bi Zagrepčanima mogla pomoći bolje razumjeti novi model prikupljanja otpada

GREEN_300_listici_sredina

Najpopularnija aplikacija ovih dana

Iako mnogi Zagrepčani već neko vrijeme odvajaju otpad, dio građana i dalje ne zna u koju vrećicu ide koji otpad. Isprobali smo službenu aplikaciju grada Zagreba u kojoj se nalazi raspored odvoza otpada po gradskim četvrtima, koja vrsta otpada ide u koji spremnik i lokacije kontejnera za plastiku, staklo i papir.

U Zagrebu je od 1. listopada na snazi novi model odvajanja otpada, a upravo je novi model top tema svih novina i portala posljednjih nekoliko tjedana. Po svemu sudeći, prašina oko novog modela neće se uskoro slegnuti jer građani i dalje ne razumiju koje su sve nove promjene nastupile na snagu. Najčešće čujemo da se Zagrepčani bune jer ih se nije dovoljno pripremilo i da je promjena nastala “preko noći”, a žale se i na visoke cijene plavih vrećica za miješani otpad. S druge strane, oni koji odvajaju otpad već neko vrijeme nemaju problem s novim modelom.

Prvog dana novog modela sakupljanja komunalnog otpada zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević je u Masarykovoj ulici otvorio prvi podzemni spremnik, kojih bi do proljeća sljedeće godine trebalo biti 50-ak u centru grada. “Sada ne počinje odjednom velika promjena koja će se odmah vidjeti. Danas počinje proces koji će trajati. Trebat će vrijeme da se to sve posloži, ali nigdje to nije išlo preko noći. Vjerujem u građane i da će Zagreb dosegnuti europski prosjek odvajanja otpada”, rekao je Tomašević te dodao da se gradska uprava odlučila za model koji se temelji na fiksnoj cijeni usluge od 45 kuna za kućanstva, te varijabilnoj cijeni usluge kroz kupnju ZG vrećica jer je najjeftiniji iz perspektive opreme i tehnologije koja je potrebna.
Podsjećamo, zagrebačka vlast novim modelom želi povećati postotak odvajanja otpada, smanjiti količine miješanog otpada koji odlazi na Jakuševec, uspostaviti pošteniji sustav u kojemu će oni koji odvajaju otpad plaćati manju cijenu usluge i ukloniti spremnike na javnim gradskim površinama.

Čini nam se da se velika većina građana informira o novom modelu usmenom predajom, mediji izbacuju članke o tome koji otpad ide u koju vrećicu, a i društvene mreže su pune savjete. Međutim, grad Zagreb podsjeća na aplikaciju Razvrstaj MojZG koja postoji još od 2020. godine. Aplikacija je namijenjena svim stanovnicima i posjetiteljima Grada Zagreba, a na jednostavan način omogućava praćenje odvoza smeća po ulicama ili gradskim četvrtima, omogućava pretraživanje svih vrsta otpada te educira o načinu zbrinjavanja istog, sadrži popis svih reciklažnih dvorišta i zelenih otoka zbog lakšeg pronalaska istih.

Aplikaciju možete preuzeti za android i ios, a kako biste počeli s korištenjem potrebno je unijeti lokaciju, odnosno ulicu u kojoj živite. Nakon toga vidjet ćete kategorije za različite vrste otpada, a klikom na željenu kategoriju možete saznati točan datum odvoza te vrste otpada. Ako želite da vam se prikazuju informacije o drugoj lokaciji, potrebno je promijeniti onu koju ste prvobitno unijeli.

Aplikacija Razvrstaj MojZG nudi informacije o vrstama otpada i tome gdje koji odlagati. Kojoj vrsti pripadaju možete saznati klikom na ikonu knjige gdje će se izlistati sve vrste otpada kao i onaj otpad koji je potrebno odnijeti na reciklažno dvorište. Osim toga, pri vrhu stranice nalazi se tražilica u koju sami možete upisati otpad koji želite razvrstati. Iako smatramo da je aplikacija dobra za sve one koji se tek upoznavaju s razvrstavanjem otpada, za neke vrste otpada ne nudi nikakvu informaciju. Primjerice, ako imate pijesak iz mačjih wc-a, onaj dio koji je kontaminiran izmetom ide u miješani otpad, a ako je ostao dio koji je čist, on ide u reciklažno dvorište pod građevinski otpad. Takvu informaciju nećete saznati u aplikaciji.
Također, u aplikaciji možete saznati točne lokacije kontejnera za plastiku, staklo i papir.

Neki korisnici na društvenim mrežama pišu da neke lokacije nisu dobro unesene u aplikaciju ili da neke uopće nisu unesene u sustav. Vjerujemo da će s vremenom aplikacija napredovati, ali svakako preporučamo da je preuzmete u svoj mobilni telefon jer može biti od velike pomoći tijekom ovih prvih dana novog modela kada većini iznad glave stoji veliki upitnik.

PHOTOS BY: www.zgvrecice.cistoca.hr; www.zagreb.hr / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.