240113836_2212572835551730_2458075516648971185_n

Pametno rješenje za gospodarenje otpadom: Otpad kroz podzemne cijevi putuje 70km/h do reciklažnog dvorišta

GREEN_300_listici_sredina

Manje buke, neugodnih mirisa i štetnih emisija

Novo, pametno rješenje za gospodarenje otpadom smanjuje potrebu za cestovnim prijevozom i smanjuje druge utjecaje na okoliš. Rješenje je stacionarno pneumatsko prikupljanje otpada, koristeći vakuum za transport otpada kroz podzemne cijevi, odvajajući različite vrste otpada u različite spremnike.

Stacionarni pneumatski sustav za prikupljanje otpada znači da se otpad ne mora prikupljati kamionom. Umjesto toga, transportira se podzemnim cijevima brzinom od 70km/h, a zatim se sabija u zatvorenim spremnicima. Osim što smanjuje potrebu za cestovnim prijevozom kojim nastaju štetne emisije i buka, ovo rješenje tvrtke Envac eliminira probleme neugodnih mirisa i nitko ne mora doći u kontakt s vrećama ili kontejnerima za otpad, za razliku od tradicionalnog gospodarenja otpadom.

Stacionarni pneumatski sustav

Dodatne prednosti ovog inovativnog sustava uključuju skupljanje otpada i materijala za recikliranje u blizini mjesta nastanka, automatizirani podzemni prijevoz otpada i materijala koji se mogu reciklirati od odlagališta do reciklažnog dvorišta, smanjeno ručno rukovanje i smanjeni negativni učinci na okoliš, kao što su potrošnja energije, emisije štetnih plinova i nepravilno bacanje smeća. Osim toga, ulice su čiste jer je općenito smanjena količina otpada i ovakav sistem potiče ljude na recikliranje.

Stacionarni pneumatski sustav za otpad prenosi otpad na velike udaljenosti kroz cijevi do reciklažnog dvorišta, gdje se otpad sabija u zapečaćene spremnike. Za transport otpada sustav koristi zrak koji stvaraju ventilatori koji stvaraju podtlak u sustavu cijevi. Zrak ulazi u cijevi pod atmosferskim tlakom, “hvata” čvrsti otpad i prenosi ga do reciklažnog dvorišta.

Stacionarni pneumatski sustav za prikupljanje otpada može istovremeno rukovati s više vrsta otpada, koristeći jedan kanal za otpad za svaki zasebni tok. Obično se s dva do četiri odvojena toka otpada rukuje istom mrežom transportnih cijevi. U reciklažnom dvorištu se svaki tok otpada usmjerava u za to predviđen spremnik. Odvojeno prikupljanje svake vrste otpada sprječava svaki rizik od miješanja otpada i materijala koji se može reciklirati.
.

Jedan od primjera uspješne upotrebe ove vrste vakuumskog sustava je poznata tržnica hrane Östermalmshallen u Stockholmu. U tržnici je instaliran vakuumski sustav za uklanjanje velikih količina otpada koji nastaje na tržnici. Otpad se baca u prikladno smještene spremnike za odlaganje i transportira kroz cijevi do rashladnog skladišta u podrumu. U skladištu se otpad pretvara u gusti mulj koji se kasnije vakuumskim kamionom prazni i transportira u bioplinsko postrojenje. Ovaj sustav eliminira svako ručno rukovanje i pretvara otpad u važan ekološki resurs.

Za Östermalmshallen, rješenje se pokazalo ekološki i financijski održivim. Također je poboljšao uvjete rada i čistoću u tržnici. Ulazi za otpad su prikladno integrirani u radne stanice, čime se poboljšava higijena pultova na tržnicama i prostorija za skladištenje otpada. A budući da je sustav hermetički zatvoren, otpad ne privlači štetnike i insekte, niti ispušta neugodne mirise.

Osim u gradovima diljem Švedske, slični projekti su implementirani u Seulu, Stockholmu, Pekingu, Londonu, Hong Kongu, Kataru i Pekingu.

PHOTOS BY: Facebook / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.