hrvatske plaže_naslovna

Popis plaža na kojima je zabranjeno kupanje: Iz Zavoda poručuju da se uzorkovanje vrši na tjednoj razini

GREEN_300_listici_sredina

Riječ je o kratkotrajnom onečišćenju

Prema županijskim izvješćima o uzorkovanju vode, na hrvatskoj se obali trenutno na šest plaža ne preporučuje kupanje.

Iako se možemo pohvaliti čistim morem i plažama, a zbog toga i Hrvatska jest destinacija privlačna turistima, i prema Europskom izvješću za 2022., treća smo zemlja po kvaliteti mora u Europi, i kod nas se dogodi da su neke plaže zabranjene ili nisu preporučljive za kupanje.

No, na svu sreću, uglavnom je riječ o kratkotrajnim zagađenjima, koja su i početkom ove sezone bila prisutna na nekim plažama.

Plaže u Novom Vinodolskome

Prema riječima Darije Vukić Lušić, voditeljice Odsjeka za sanitarnu mikrobiologiju i biologiju, u Primorsko-goranskoj županiji trenutno je na tri plaže zabranjeno kupanje zbog onečišćenja komunalnim otpadnim vodama. Onečišćenje je, kako za Novu TV kaže Darija Vukić Lušić, nastalo zbog kvara u sanaciji komunalnih otpadnih voda, a koji je u međuvremenu saniran.

Riječ je o plažama na području Novog Vinodolskoga, Zagori kupalište – zapad i istok te Bribirskoj obali, a kako iz Zavoda stalno uzorkuju vodu i prate razinu onečišćenja, čim novi nalazi potvrde da je more i na tim plažama čisto, zabrane kupanja bit će ukinute.

Dvije plaže na području Kostrene

Već prije nekoliko mjeseci primijećeno je onečišćenje ugljikovodicima industrijskog porijekla na dvije plaže u Općini Kostrena, na plažama Klančić i Podkvarovo, na kojima se ne preporučuje kupanje, a stanje zagađenja redovito se nadzire.

Jedna plaža u Dubrovačko-neretvanskoj županiji

I na području Dubrovačko-neretvanske županije primijećeno je kratkotrajno onečišćenje mora fekalijama, točnije bakterijom Escherichijom coli, i to na plaži Kobaš u Stonu. Onečišćenje fekalijama potvrđeno je ispitivanjem kakvoće mora na tom kupalištu, koje je u utorak 13. lipnja proveo Zavod za javno zdravstvo Dubrovačko-neretvanske županije, pa se kupanje na ovoj plaži ne preporučuje do novih nalaza kvalitete vode. Iz Zavoda Županije kažu da će se uzorkovanje mora ponavljati do prestanka onečišćenja, a zabrana će biti ukinuta čim nalazi budu u granicama normale.

S obzirom na to da se na kritičnim plažama redovito prati stanje, a uzorkovanje vode se radi jednom tjedno, kupači će biti pravodobno obaviješteni o ukidanjama svih zabrana i novim preporukama.

 

PHOTOS BY: Green.hr/Guliver Image / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.